Barcelona

Homs: "La sentència del Suprem marcarà el to de la resposta penal al procés"

Homs s'enfronta a una possible inhabilitació com a càrrec públic de 9 anys pels delictes de prevaricació i desobediència per la seva actuació com a conseller de la Presidència durant la consulta

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns al matí, Francesc Homs s'asseurà a la banqueta dels acusats al Tribunal Suprem pel 9-N. En una entrevista al Telenotícies Vespre de TV3, Homs ha deixat clar que té la consciència tranquila i que no tem a res:

"No temo res. Tenen més ells el problema que no pas nosaltres. El procés continuarà"

Homs ha assegurat que pensa explicar en el judici què va ser el 9-N i que "el tornaríem a fer"

"M'han posat un tribunal de gala, conec els antecedents. Procuraré explicar amb dignitat què vam fer"

Amb les regles del dret a favor

Aquest diumenge el portaveu del PDeCAT al Congrés també ha aparegut davant dels mitjans per explicar com afronta el judici.

Em la roda de premsa, Homs ha assegurat que hi va amb "una molt sòlida argumentació jurídica", una argumentació que "en el judici de Mas, Ortega i Rigau ja es va demostrar que era solvent i consistent". Per ell, "és l'Estat qui està en fals", des del punt de vista del dret.

"Podrem utilitzar l'argumentació de la mateixa Fiscalia en la meva defensa. Tenim les regles del dret a favor. Posarem de manifest les contradiccions de la Fiscalia. La seva contradicció jurídica és aquesta: quan el govern d'Espanya manifestament incompleix sentències del Tribunal Constitucional, això no és delicte. Quan ho fa la Generalitat, és delicte flagrant."

Però no ha volgut concretar si contestarà totes les preguntes: "És una qüestió tàctica de la defensa".

Judici polític

Homs s'ha reafirmat en la convicció que aquest "és un judici polític. I, per tant, actuarem en conseqüència". I ha afegit que aquesta no és una convicció seva: "La majoria de diputats i diputades catalans del Congrés consideraven que és un judici polític i que, per tant, no s'havia de fer."

Homs ha remarcat que ja hi ha una "resposta política" al procés sobiranista:

"Coneixem la resposta política, que és 'no a tot', i quan no és 'no a tot', hi ha males arts."

També, ha dit, hi ha una "resposta constitucional", segons la qual l'Estatut ratificat el 2006 "no té cabuda en la Constitució".

 

"La fi de l'Estat espanyol"

Per ell, "la sentència del Suprem serà el diapasó que marcarà el to de la resposta penal al procés". Però, sigui absolució o condemna, l'Estat "ho té malament".

"Si el procés judicial per la consulta del 9-N acaba en condemnes serà la fi de l'Estat espanyol"

Si absolen els acusats, "a ningú li passarà pel cap dir que no es pot fer un referèndum", mentre que, si hi ha condemnes, serà "la fi de l'Estat espanyol", perquè es constatarà que "la democràcia pot ser castigada amb el Codi Penal".

Inhabilitació de 9 anys

Homs s'enfronta a una possible inhabilitació com a càrrec públic de 9 anys pels delictes de prevaricació i desobediència per la seva actuació com a conseller de la Presidència durant la consulta.

A diferència de Mas, Ortega i Rigau, Francesc Homs serà jutjat pel Tribunal Suprem.

La plana major del partit, representants d'Esquerra i de les entitats sobiranistes l'acompanyaran a Madrid en el primer dia del judici, que durarà fins dimecres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut