Barcelona

Homs: "La majoria dels catalans no entenia que el setge al Parlament quedés en no res"

El conseller de la Presidència considera que s'ha de respectar escrupolosament l'expressió de la sobirania d'un poble, després que el Suprem ha decidit condemnar a tres anys de presó vuit processats

RedaccióActualitzat

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'ha mostrat satisfet que el Tribunal Suprem hagi anul·la la sentència del judici del setge al Parlament i que hagi condemnat a 3 anys de presó vuit processats. En la roda informativa posterior a la reunió del govern, Homs ha dit: "Jo crec que una part molt notable de la ciutadania a Catalunya no entenia que quedés en no res el que va passar al Parlament."

El conseller ha explicat que en aquell setge "hi va haver expressions violentes, de manera molt evident, hi va haver intimidació". En relació amb aquells incidents a la cambra catalana, Homs ha afirmat que "cal exigir que es respecti escrupolosament l'expressió de la sobirania d'un poble". El portaveu ha remarcat que "les regles de la democràcia són la garantia que tenim tots plegats per expressar de manera diferent tots els punts de vista i són sagrades." "Que al final hi hagi un judici de condemna crec que concorda amb un sentiment majoritari del poble de Catalunya", conclou Francesc Homs.

De Gispert veu la sentència "més adequada" que la de l'Audiència

En una línia similar s'ha mostrat la presidenta de la cambra catalana. Núria de Gispert ha dit en un comunicat que, com a màxima autoritat del Parlament, "acata" la sentència del Suprem i, a títol individual, la considera "més adequada" que la de l'Audiència Nacional. "Relativitzar aquells greus fets seria tant com banalitzar els principis i valors sobre els quals es fonamenta el sistema democràtic, atès que el Parlament és la institució que representa el poble de Catalunya i on s'expressa el pluralisme", escriu De Gispert.

El judici fet a l'abril de l'any passat a l'Audiència Nacional va exculpar tots els 19 encausats d'un delicte contra les institucions de l'Estat pel setge al Parlament català al juny 2011, però el fiscal va recórrer davant el Suprem i va qualificar els fets de molt greus.

A Homs el sorprèn la insistència d'ERC d'entrar al govern

Sobre les declaracions del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, en el sentit de reiterar la voluntat dels republicans d'incorporar-se a l'executiu, Francesc Homs ha recordat que "el moment d'entrar al govern era quan es va plantejar, quan tens tota la legislatura al davant i pots entrar en conseqüència i amb capacitat real d'incidir a les coses". Segons el conseller, "és sorprenent aquesta insistència perquè en aquell moment, que era el moment de fer-ho, quan s'havien de fer les coses seriosament, ERC ho va declinar. "Jo no acabo d'entendre per què hi ha aquesta insistència", afirma.

El conseller de la Presidència ha reconegut que l'última enquesta del CEO demostra que hi ha un "frec a frec" entre favorables i contraris a la independència, alhora que ha remarcat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sempre "s'ha equivocat" en totes les seves previsions. Homs ho ha dit després que Rajoy augurés que les coses estarien més serenes a Catalunya l'any que ve pel que fa a la força de l'independentisme. El portaveu del govern no ha volgut entrar a valorar el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió i ha demanat poder fer la votació real per saber realment quina és la sortida que vol el poble català per al seu futur.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut