El portaveu del govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al consell de govern.
El portaveu del govern, Francesc Homs.
Barcelona

Homs: "El que fem ara és un procés participatiu i ho continuarem fent com ho fem"

El portaveu del govern assegura que "no es pot prohibir allò que no es fa"

Marta CarnicéActualitzat

Després d'assegurar que "no es pot prohibir allò que no es fa", el portaveu del govern, Francesc Homs, ha estat clar: "El que fem ara és un procés participatiu que continuarem fent com ho fem" a base de voluntaris i a partir de "creure'ns els mandats legals que emmarquen aquest procés participatiu." Així ha respost l'executiu català després que el govern espanyol hagi anunciat que ja ha posat en marxa la maquinària per impugnar el procés participatiu convocat el 9-N.

Homs s'ha qüestionat si avui, en ple segle XXI, es pot prohibir "un fet voluntari i contravenir lleis que promouen la participació ciutadana. Si es prohibís, ha afegit, es prohibiria als ciutadans expressar-se i a la Generalitat poder fomentar la participació ciutadana. En aquest sentit, descarta la hipòtesi del pla C: "No me la sé imaginar". I és que ha insistit: "No es pot prohibit-ho tot ni impugnar-ho tot" i menys un procés fet a partir de voluntaris.

Davant tot plegat, el portaveu considera que el posicionament del govern espanyol té "una voluntat obstruccionista, partidària, que va en contra de la voluntat del poble de Catalunya" i "no té res a veure amb la legalitat i l'estat de dret" així com amb la mateixa democràcia. I, per tant, augura "un fracàs absolut", si s'impugna. És més, creu que l'executiu de Mariano Rajoy no ho podrà impugnar i que "s'ha ficat en un embolic considerable".

"Queda clar que allò que més temen és la nostra unitat"

Homs considera que el que més tem el govern espanyol és "la nostra unitat i les ganes de participar". "Un dia ens impugnaran una reunió", s'ha queixat.

En qualsevol cas, si arribés el cas, que passi "quelcom substancial", els partits a favor del 9-N es tornarien a reunir, com ja es va establir en la trobada del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. "No podem tornar a fer els espectacles dels dies passats", s'ha lamentat. Tot i això, Homs creu que des de divendres la relació amb la resta de partits ha millorat i admet que existeix un "fil" entre ells "pràcticament cada dia".

El també conseller de la Presidència ha recordat l'"itinerari declaratiu i valoratiu" del govern espanyol des de l'anunci del nou 9-N, que ha passat de l'alegria i la mesquinesa. Sobre aquesta qüestió, ha sentenciat: "No s'entén que faci tot l'arc de Sant Martí per una mateixa cosa que comenci amb notícia excel·lent i acabi amb acte de mesquinesa."

Anar al contingut