El conseller Homs, al programa "Els matins a TV3".
El conseller Homs, al programa "Els matins a TV3".
Sant Joan Despí

Homs diu que amb la suspensió cautelar del TC "no s'acaba la partida"

El conseller de la Presidència assegura que "es poden fer actes de tipus preparatori", malgrat la suspensió del Constitucional, i posa l'èmfasi en el fet que es tractaria d'una suspensió inicial

RedaccióActualitzat
El govern continuarà preparant la consulta encara que el Tribunal Constitucional suspengui la llei i la convocatòria de manera cautelar. "Es poden fer actes de tipus preparatori, encara que la suspengui el Tribunal Constitucional", ha dit el conseller de la Presidència, Francesc Homs, a "Els matins de TV3", i hi ha afegit que, amb la més que probable suspensió, "això no vol dir que s'hagi acabat la partida".

Homs ha explicat que els preparatius -com els dels cossos de seguretat- són perfectament vàlids si no generen efectes jurídics. Ara bé, ha admès que caldrà fer un equilibri per no posar en risc els funcionaris. En qualsevol cas, respon a la doctrina platejada pel mateix Constitucional quan va emetre el seu dictamen sobre la Declaració de sobirania, ha assegurat Homs, que ha recordat que el govern sempre ha actuat sota el principi de legalitat, "consubstancial amb la manera com fem les coses". I hi ha afegit: "La Constitució no és una pedra inamovible, es pot plantejar tot, sempre i quan se segueixin els passos legals establerts."

El també portaveu del govern ha posat èmfasi en el fet que es tractaria d'una suspensió inicial no decisòria i que, a partir de la suspensió cautelar, s'obre un període en què el govern podrà presentar al·legacions.

Respecte al més que probable avançament de la reunió del TC, Homs reclama que sigui fidel a la seva mateixa doctrina i no es plegui als interessos del govern espanyol, i ha augurat contactes entre els partits al llarg de tota la setmana.

Pel que fa al govern espanyol: "Avui som davant d'un dels errors més grans de la democràcia espanyola, per part del govern espanyol. Avui fan un gest d'imposar una suspensió, que és als antípodes del que vol el poble de Catalunya". I ha lamentat: "Es pensen que fent això ho maten i jo estic convençut que fer això reforça encara més la determinació de Catalunya." I hi ha afegit: "Cada cop que hi ha un 'no', agafa més gruix la voluntat de voler un estat propi. Només cal veure els darrers 8 o 10 anys."

Sigui com sigui, Homs, per a qui el PP fa el primer acte electoral de les eleccions de 2015, ha assegurat que "la determinació que té el poble de Catalunya no la maten" i que amb el "9-N no acaba res, és una passa més".

Anar al contingut