Barcelona

Homs creu que la nova impugnació del 9-N pretén crear confusió i por entre els catalans

El conseller portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, diu que el govern espanyol ha impugnat la nova consulta per atemorir els catalans i per amagar els casos de corrupció del Partit Popular

RedaccióActualitzat

El conseller Francesc Homs ha confirmat que el 9 de novembre hi haurà urnes per garantir que, tothom que vulgui fer-ho, pugui votar, i que no s'ha de tenir por d'exercir el dret democràtic perquè el pla que ha dissenyat el govern espanyol "té molt poc recorregut jurídic". Homs ha dit que amb la impugnació de la consulta del 9-N, el govern del PP "vol atemorir els catalans".

En declaracions al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio, Francesc Homs ha dit que la nova impugnació anunciada pel Consell de Ministres divendres és una maniobra per introduir confusió, però que la gent no ha de tenir por d'anar a votar i que espera que la participació el 9 de novembre sigui massiva:

"Aquells que ens volem expressar d'una manera pacífica, democràtica -vaja, estem al s. XXI-, no hem de tenir por de res, no hi ha cap motiu objectiu per tenir por, al contrari."

En referència a l'anunci fet ahir per Artur Mas que la Generalitat emprendrà accions legals contra el govern espanyol per abús de poder i de dret, el conseller Homs ha anunciat que els serveis jurídics de la Generalitat ja hi estan treballant. Primer s'haurà de recórrer als estaments jurídics espanyols per, més endavant i si no s'atenen les demandes del govern català, demanar el parer dels estaments internacionals:

"Nosaltres no descartem actuar on s'hagi d'actuar, però primer ho farem en l'àmbit de l'estat espanyol."

Les accions legals que impulsarà la Generalitat es podrien confirmar entre dilluns i dimarts, i podrien coincidir en el temps amb el dictamen del Tribunal Constitucional sobre la impugnació de la consulta alternativa que va decidir divendres el Consell de Ministres.

Sigui quin sigui aquest dictamen del Tribunal Constitucional, el conseller ha descartat que faci variar la posició de la Generalitat de cara al 9 de novembre. Homs diu que el procés participatiu no es pot aturar i que la consulta ja està en una fase "autoexecutiva":

"Està dissenyat de tal manera que això ja depèn de la gent, perquè ara està en mans dels voluntaris. I en aquest país, fins on jo sàpiga, no es pot prohibir ser voluntari, seria tant com prohibir la llibertat d'expressió i d'acció."

El conseller portaveu de la Generalitat, també ha dit que el govern espanyol busca crear una cortina de fum amb la impugnació de la nova consulta per amagar els casos de corrupció destapats al Partit Popular.

El portaveu del govern no s'ha volgut pronunciar sobre les declaracions d'Oriol Junqueras al diari "El País", en les quals el líder republicà descarta fer una llista única per unes possibles eleccions plebiscitàries. Homs manté que no vol posar en risc la unitat política a Catalunya a favor de la consulta i el dret a decidir.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut