Barcelona

Homs anuncia un grup de treball de caràcter interdepartamental per investigar l'espionatge polític

El conseller de la Presidència ha anunciat un grup de treball de caràcter interdepartamental per investigar i coordinar les mesures polítiques i judicials que calgui, davant els presumptes casos d'espionatge. Homs també ha confirmat que Ortega presentarà una demanda davant dels Mossos, que Puig ho està estudiant i que el director de Serveis Penitenciaris ja ho ha fet.

Marta CarnicéActualitzat
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat que el govern ha creat un grup de treball de caràcter interdepartamental, entre els departaments d'Interior i Justícia, per investigar i coordinar les accions polítiques i judicials que cal emprendre davant els presumptes casos d'espionatge que sacsegen la política catalana. Homs ha avançat que l'objectiu d'aquest grup de treball és "lluitar contra la imatge que alguns volen donar intencionadament" de Catalunya.

Per fer-hi front i "tornar a la ciutadania la confiança en l'estat de dret", ha dit el titular de Presidència, el govern sistematitzarà tota la informació disponible, entre la qual els informes contractats per l'Administració pública "que hi estiguin relacionats".

Homs: "Catalunya no és un gran fangar. No és veritat"

"Pel que coneixem, hi ha coses que no lliguen i, si lliguen, lliguen massa, i als fets em remeto", ha dit un Homs que ha exigit: "Volem que les coses s'expliquin." Per la mà dreta d'Artur Mas, "si hi hagués la transparència que hi hauria d'haver, tot això no es podria donar". I hi ha afegit: "Catalunya no és un gran fangar. No és veritat, com volen fer creure" des d'alguns sectors, que presenten un país amb "una gran ombra" que no "s'ajusta a la realitat". I, davant d'això, "hi plantem cara". "La nostra actuació ha de ser generar elements de confiança, en moments que s'està esberlant. Un govern té l'obligació d'actuar", ha sentenciat. Homs també ha reconegut que els casos de corrupció i espionatge impedeixen altres debats, i no només el sobiranista.

El govern va encarregar almenys tres informes a Método 3

El govern va encarregar almenys tres informes a Método 3 entre 2007 i 2009, un dels quals per estudiar el sector de les avellanes i que va costar 30.000 euros el 2008 al Departament d'Agricultura. Segons ha explicat el portaveu, de moment tenen identificats tres informes, però n'hi podria haver més. I és que, segons ha dit, l'empresa de detectius tenia fins a deu filials i "hi ha informes de totes les èpoques".

Un altre dels estudis el va encarregar el Departament d'Indústria l'any 2009 i el tercer, del 2007, tractava sobre la seguretat tècnica de la Generalitat, però encara s'ha de veure si el va contractar Interior o Indústria. Homs ha recordat, en aquest sentit, que des de fa dos anys els contractes menors de 18.000 euros són públics i això facilitarà la recerca.

En qualsevol cas, ja ha donat ordre a les conselleries perquè investiguin si hi ha més contractes amb l'agència o amb les seves filials i ha assegurat: "Ja arribarem al final de la qüestió."

Ortega denunciarà el cas davant dels Mossos d'Esquadra

D'altra banda, el portaveu del govern també ha confirmat que la vicepresidenta, Joana Ortega, denunciarà davant els Mossos d'Esquadra el suposat cas d'espionatge a què ha estat sotmesa. Una denúncia donaria entrada als Mossos d'Esquadra en el cas, del qual havien quedat al marge fins ara. El conseller ha explicat que el conseller d'Empresa, Felip Puig, també ho està estudiant, i el director de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, ja ho ha fet.

"A Catalunya s'ha de comptar amb els Mossos"

El portaveu ha lamentat que no es compti amb els Mossos en aquest cas; "no té lògica" i no hauria ni pot ser així", ha dit. Per això ha emplaçat el Ministeri de l'Interior, amb el qual ja s'ha posat en contacte directe, a col·laborar. I és que, segons ha afirmat: "Si algú vol investigar res i arribar fins al final, a Catalunya s'ha de comptar amb els Mossos". Tot plegat, després que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, expliqués que havia traslladat al Ministeri de l'Interior que els Mossos són competents per assumir la investigació sobre la suposada trama d'espionatge a Catalunya.

Pel que fa a l'augment del nombre d'efectius del Centre Nacional d'Intel·ligència a Catalunya en l'últim any, Homs ha assegurat que no en té constància fefaent. Tot i això, davant la disposició del director del CNI, Félix Sanz Roldán, a declarar al Congrés dels Diputats, el conseller ha reclamat que ho faci i "com més aviat millor", ja que "estarem més tranquils".
Anar al contingut