Barcelona

Homs anuncia que la Generalitat portarà el govern central als tribunals per l'impagament de l'addicional tercera

El portaveu del govern ho ha confirmat: la Generalitat ha decidit portar als tribunals l'impagament per part del govern espanyol dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Francesc Homs ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, que s'ha allargat precisament per aquesta qüestió. Homs ha qualificat l'impagament d'"extremadament greu" i "sense precedents". És un dels fets "més greus de l'època democràtica" en la relació entre Catalunya i l'Estat, ha afegit, contundent.

RedaccióActualitzat
La Generalitat no només ha decidit, com ja havia avançat el conseller Mas-Colell, emprendre accions legals, sinó que també ho denunciarà a les institucions europees. "Volem donar la nostra versió directa" dels fets a Europa, ha afirmat Homs, per deixar palès el que ha qualificat de "comportament absolutament deslleial" de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.  Per això, el govern ha autoritzat el conseller d'Economia i Coneixement a formular un requeriment davant del Ministeri d'Economia i Hisenda, previ a un recurs contenciós administratiu.

"Problemes molt greus de tresoreria"

A més, el portaveu ha assegurat que aquest comportament de l'Estat té una "conseqüència directa" per als ciutadans, que són "els problemes de tresoreria molt greus" amb què es troba aquests dies el govern. "Es mirarà a fons com s'afronten", ha afirmat Homs, que aquest matí, a "El matí de Catalunya Ràdio", ja ha avisat de possibles retards en els pagaments que el govern té pendents.

Sobre la possibilitat que això es tradueixi en un endarreriment, per exemple, en les pagues extres dels treballadors públics, Homs no ho ha aclarit. "El missatge és que aquesta decisió, el govern espanyol la pot rectificar en els pròxims dies", ha insistit el portaveu, que es dirigia clarament a la ministra Salgado, a qui ha instat a rectificar, ja que per la Generalitat l'argument que l'executiu espanyol està en funcions "és una excusa".

Atac a l'autogovern i "vendetta"

Homs ha insistit en el fet que es tracta d'una "greu invectiva de l'autogovern de Catalunya" i que la Generalitat "comptava amb aquests diners" des del punt de vista de la tresoreria i l'executiu espanyol ho sabia: "Al novembre el govern ja intuïa que això podia passar", ha explicat Homs, per qui "això té aires de 'vendetta'". El govern espanyol "sap perfectament el mal que ens estan fent", ha reiterat.

El portaveu ha recordat que el govern espanyol havia proposat a la Generalitat que comptabilitzés aquests diners per reduir la seva xifra del dèficit, i "aquí no ens van enredar". El portaveu s'ha preguntat què hauria passat si els haguessin inclòs en la comptabilitat, ara que finalment no els cobraran.

La decisió de la Generalitat d'emprendre accions legals arriba l'endemà que la vicepresidenta del govern en funcions, Elena Salgado, va assegurar que els 759 milions d'euros de l'Estatut no suposen cap obligació per part de l'Estat a pagar-los.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut