El conseller Francesc Homs, en roda de premsa aquest dimarts. (Foto: ACN)
El conseller Francesc Homs, en roda de premsa aquest dimarts. (Foto: ACN)
Barcelona

Homs acusa Wert de practicar l'estil d'"ordeno y mando"

El govern no assistirà a la reunió de demà de la conferència sectorial d'educació a Madrid, que pretén debatre el decret a través del qual vol cobrar a la Generalitat el transport i menjador dels alumnes escolaritzats en castellà. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat, en la reunió posterior del govern, que aquesta qüestió "només afecta a Catalunya" i ha acusat el ministre Wert de practicar "la imposició" i l'estil d'"ordeno y mando".

RedaccióActualitzat

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha avançat que el govern no assistirà a la reunió que es farà demà a Madrid de la conferència sectorial d'educació. El conseller ha criticat el ministre José Ignacio Wert de practicar "la imposició i l'ordeno y mando". Wert portarà a la conferència el decret que desenvolupa les garanties per les famílies que demanen el castellà per als seus fills a les escoles, i que fa pagar a la Generalitat les despeses que això provoca, com la mateixa educació, el transport o l'allotjament. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, no anirà per tant demà a Madrid en senyal de protesta.

Francesc Homs ha dit: "És bastant sorprenent que una decisió com aquesta, que afecta només a Catalunya, es pretengui tractar de la manera com s'ha tractat. Creiem que això només respon a una dèria del govern del Partit Popular, del govern del senyor Rajoy, que consisteix a posar els fonaments per deixar finalment el català relegat, en aquest cas sí, pels segles dels segles". Segons el conseller: "Aquests estils s'acosten més a la imposició, a l''ordeno y mando', que no pas a la manera de voler buscar acords i vies de diàleg. Això és una declaració de no diàleg en tota regla".

Sobre l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), que diu que un 60% dels catalans està a favor que Catalunya sigui un nou Estat d'Europa en els pròxims anys i que un 87,3% està disposat a acceptar el resultat del referèndum, el conseller Homs ha fet aquesta reflexió: "Les lleis han de permetre, d'una manera ordenada i amb garanties, expressar les voluntats col·lectives d'un poble. No poden ser un mecanisme que impedeixi l'expressió de la democràcia, com alguns pretenen. En aquest sentit, valorem que el resultat d'una votació hauria de ser acceptat per tothom. Nosaltres ho acceptaríem tant en el sentit positiu com  negatiu".

 

Anar al contingut