Madrid

El Congrés torna a rebutjar la investidura de Mariano Rajoy en la primera votació

El ple ha rebutjat per 170 vots a favor, 180 en contra i cap abstenció la investidura de Mariano Rajoy en el segon d'intent de revalidar el càrrec

RedaccióActualitzat

No hi ha hagut cap sorpresa. El Congrés dels Diputats ha rebutjat en la primera votació la investidura de Mariano Rajoy en el seu segon debat d'investidura. Ha estat amb 170 vots a favor, 180 en contra i cap abstenció. Com ja havia anunciat, el PSOE, inclòs el seu exsecretari general Pedro Sánchez, han votat "no" a Rajoy, com ja va passar a l'agost. 

No passarà el mateix dissabte, quan l'abstenció de bona part dels socialistes permetrà a Rajoy tornar a encapçalar el govern espanyol. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha convocat el ple a dos quarts de set de la tarda. La segona votació haurà de ser com a mínim 48 hores després de la primera i, per tant, no es preveu fins a tres quarts de vuit. 

Units Podem abandona l'hemicicle durant l'últim torn de paraula de Rajoy

Abans de la votació s'ha viscut un moment convuls quan els diputats d'Units Podem han marxat del debat uns minuts, fins a l'hora de la votació, en protesta perquè no han pogut replicar el portaveu del PP. El cap del grup d'Units Podem, Pablo Iglesias, per les al·lusions d'Hernando, que ha dit que posava el nom d'Espanya "al servei de dictadors". La presidenta de la cambra, Ana Pastor, ha cridat a l'ordre a Iglesias i ha demanat a Hernando si retirava les paraules. El portaveu del PP s'ha limitat a dir: "Quatre milions de dòlars". Enmig de diversos crits, Pastor ha donat  la paraula a Rajoy i els diputats d'Units Podem han abandonat l'hemicicle. 

Després del debat, Iglesias ha acusat Pastor d'estar al servei del PP i li ha recordat que "la tercera autoritat de l'Estat ha de salvaguardar els drets de tots els diputats". El dirigent de Podem ha qualificat els fets de "molt greus". "Mal inici de legislatura amb un estil autoritari del PP", ha conclòs. La confluència ha presentat una queixa per escrit contra Pastor, que ha al·legat que complia "el reglament". 

Hernando: "Vostè no ens agrada com a president, però sí que ens agrada Espanya."

El primer grup a respondre el president en funcions ha estat un convuls PSOE. El portaveu Antonio Hernando justifica una abstenció en segona votació que permetrà investir Rajoy.


Hernando ha argumentat el primer "no" i la posterior abstenció:

"Vostè no ens agrada com a president, però sí que ens agrada Espanya", ha dit, i ha afegit: "Aquesta decisió [abstenir-se], no crec que calgui explicar, aquí, en aquesta tribuna, la dificultat que representa per a nosaltres."

El diputat socialista també ha demanat als populars, en nom del seu grup, una nova reforma laboral, una pujada del salari mínim interprofessional i més diàleg social. També ha assegurat:

"Proposarem una reforma de la Constitució per introduir mecanismes que assegurin el nomenament del president del govern, i evitar així que la situació que hem viscut aquest any es torni a repetir."

I ha llançat una advertència a Rajoy: que s'haurà de guanyar la governabilitat cada setmana. El portaveu socialista ha afegit que serà molt difícil que els socialistes donin suport als pressupostos.

En la rèplica, el president en funcions ha reiterat la seva oferta de diàleg i ha llançat un anunci: la suspensió de les revàlides que preveu la LOMCE fins que hi hagi un pacte parlamentari.

Iglesias: "Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que allà fora."

En el seu torn, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha estat contundent contra una triple aliança que per ell es "bunqueritza" per lluitar contra la plurinacionalitat de l'estat i contra "la nova transició" que havia iniciat "el 15-M". Iglesias també ha acusat els socialistes d'estar més a prop del PP que no pas d'ells.

El principil missatge d'Iglesias contra Rajoy, però, ha estat per la corrupció. Per la seva banda, el president en funcions ha volgut desautoritzar Podem i les seves confluències retreient-los els mals resultats electorals que van treure. I Pablo Iglesias insisteix a carregar contra el PP per la corrupció:

"Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que allà fora", ha dit un Iglesias contundent.

Tots dos líders han protagonitzat un intercanvi de retrets arran del famós SMS que Rajoy va enviar a Bárcenas a l'inici de l'escàndol que envolta l'extresorer popular. Un irònic Rajoy ha assegurat:

"A Twitter vaig millorant i amb els sms em vaig moure pitjor, però també vaig millorant."

Rivera defensa el seu "sí" com a frontissa del bipartidisme


El líder de Ciutadans, Albert Rivera, que es veu com a frontissa del bipartidisme espanyol, ha parafrasejat l'expresident espanyol Adolfo Suárez:

"Hem hagut de canviar les canonades sense tallar l'aigua." I ha afegit:"No és el moment de carregar-se les canonades, sinó de substituir les velles. N'hi haurà algunes que continuaran al seu lloc."

Tardà: "Si inhabilitessin Forcadell, el Parlament la ratificaria en el càrrec immediatament."


Joan Tardà ha llançat un clar advertiment a Mariano Rajoy: que no acataran una eventual inhabilitació de la presidenta del Parlament de Catalunya. El portaveu dels republicans també ha reiterat que l'única solució per al problema català és el referèndum.

 

El PNB critica l'actitud del PP en educació, ocupació i corrupció

 

 

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, que ha criticat que no es comprometi a derogar les revàlides ni a presentar un projecte de creació d'ocupació amb pujada de salaris. Ha considerat "inacceptable" la corrupció i ha dit que Rajoy no ha canviat l'actitud per aconseguir més vots a favor de la investidura.

 

Homs diu a Rajoy que sembla "un mag"

 

 

Francesc Homs, del PDECat, l'antiga Convergència, ha començat la seva intervenció dient a Rajoy que, "més que un estadista, sembla un mag" per haver aconseguit "el que semblava impossible": aconseguir el suport del PSOE "a canvi de res". Homs ha insistit en la defensa del referèndum d'autodeterminació. "El referèndum és democràcia", ha dit. Ha afirmat que la investidura de Rajoy és fruit dels "demèrits dels altres" i, en un missatge cap al PSOE, els ha demanat que no vulguin "penjar el mort" als altres perquè, si no hi ha un govern alternatiu al PP, és responsabilitat dels socialistes. "Amb el seu vot legitimen les polítiques del PP".
 

 

Podeu recuperar tota la sessió del debat en el minut a minut.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut