Barcelona

Homenatge de Barcelona a Salvador Puig Antich

Quaranta-dos anys després de l'execució a garrot vil del jove anarquista, Barcelona li dedica una plaça i un monument al barri de Roquetes

RedaccióActualitzat

El 2 de març de 1974, Salvador Puig Antich, un jove anarquista del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), va morir executat a garrot vil a la presó Model. Amb un judici ple d'irregularitats, el van condemnar per la mort a trets del policia Francisco Anguas quan, suposadament, anava a detenir-lo per la seva presumpta participació en l'atracament d'un banc. Era el cant del cigne del règim franquista.

Aquest dissabte, 42 anys després, Barcelona ha inaugurat un monument i una plaça al seu nom al barri de Roquetes. A l'acte hi han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, les germanes de Puig Antich i moltes persones que lluiten des de fa anys per revisar el judici contra Puig Antich i molts altres, i per jutjar els crims del franquisme.

Un dels moments més emotius ha estat quan una de les germanes de Puig Antich, Montserrat, s'ha dirigit a ell directament:

"Salva, no volies ser cap màrtir. Ens ho havies dit diverses vegades, però potser ara et tocarà ser un símbol per a una ciutat inquieta que busca ser més justa i més humana."

I ha afegit:

"Sempre vam pensar que tot allò podia ajudar a aconseguir l'objectiu primordial: que la justícia d'un estat, que s'autoproclamava democràtic, acabés reobrint el cas i reconeixent les irregularitats del judici i reparant-ne d'alguna manera el crim comès. Però això no ha estat possible fins ara a l'estat espanyol. Però tot arribarà."

El monument és una passarel·la metàl·lica com a símbol de la llibertat, a la plaça que porta el seu nom, un mirador sobre Barcelona.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut