Barcelona

Homenatge als quaranta-nou "marines" ofegats al port de Barcelona fa 40 anys

Familiars, supervivents, bombers i submarinistes que van participar en el rescat recorden l'accident per primer cop a Barcelona

RedaccióActualitzat

Es compleixen 40 anys de l'accident més greu del port de Barcelona quan una llanxa de "marines" nord-americans, que havien sortit de festa, es va enfonsar en xocar amb un mercant basc. Van morir 49 persones.

Els marines de la VI Flota i els seus dòlars eren encara, en aquell any 1977, acabats de sortir del franquisme, un reclam de negoci molt buscat a la Barcelona que encara l'anomenava el Raval Barri Xino. Harry Lamar Thomas és un supervivent d'aquella tragèdia.

"Era la nostra primera nit a Barcelona. Estava amb un parell d'amics i vam sortir a passar-nos-ho bé. Ens perdíem per la ciutat i agafàvem un taxi que ens portés a l'hotel."

El permís acabava a les dues de la matinada i en Harry i 123 "marines" més van pujar en una llanxa per arribar fins al portahelicòpters "Guam". Però van topar amb un mercant basc i van bolcar.

"Sí que hi havia alguns companys que bevien, i això va influir en la mort d'alguns d'ells. Però no crec que fos el motiu principal. Va ser la xarxa del vaixell, que va atrapar molts companys a sota, com si fossin peixos."

Un altre supervivent, en George, recorda aquell moment.

"L'aigua estava molt freda. Si estaves cansat, t'activaves aviat. Hi havia un gran caos. Però ens vam ajudar els uns als altres tant com vam poder."

Aquest és record d'un altre dels supervivents:

"No sabia en quina direcció nedava. Fins al cap d'una estona, la gravetat no et donava la pista i et deies: "Oh, no estic nedant cap a dalt, nedo cap a baix. I, al final, quan vaig sortir a la superfície vaig veure un munt de cossos surant dels meus companys."

També els bombers submarinistes que van rescatar les víctimes, com Josep Ramon Carme, van veure que es tractava d'una cosa molt grossa.

"Jo vaig saltar a l'aigua i vam treure un primer de viu i, en acabat de molt poc temps, van arribar submarinistes de l'Armada dels Estats Units i, llavors, van poder treure, sense problemes, els altres. Fins que, l'endemà, van veure que allò era tremend perquè és que tocaves un cadàver i sense deixar-lo anar tiraves amb els peus i en trobaves tres o quatre més."

 

 

La portada de l'endemà encara no havia comptabilitzat tots els morts. Van ser 49. Una catàstrofe, com explica Salvador Molist, president de Navy League Barcelona, inesperada en un port no conflictiu com Barcelona.

"En temps de guerra sí que hi ha hagut atemptats degut a accidents, però en temps de pau, en un port civil i un accident així... amb aquest nombre de víctimes. Va ser molt nombrós."

 

 

Avui, 40 anys després i amb tots els honors, se'ls ha fet un homenatge davant mateix del port, on hi ha un discret monòlit que recorda les 49 víctimes. Aquest dimarts s'han reunit, a Barcelona, els familiars de les víctimes, juntament amb els bombers i els submarinistes que van participar en el rescat per recordar la tragèdia.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut