Madrid

Homenatge al jove de 16 anys que va morir en una baralla entre neonazis i antifeixistes al metro de Madrid

Unes 2.000 persones s'han concentrat aquest dilluns a la Puerta del Sol per condemnar l'assassinat "feixista" de Carlos Javier Palomino Muñoz, de 16 anys, a l'estació de metro de Legazpi. Convocats pel Fòrum Social de Madrid, els manifestants, entre els quals hi havia dirigents d'IU i el PSOE, s'han situat darrere una pancarta amb la paraula "pau". El noi va morir quan es dirigia a una manifestació contra grups neonazis i es va veure involucrat en una baralla entre neonazis i antifeixistes. Set persones més van resultar ferides, entre elles el presumpte autor de l'apunyalament mortal, un menor que va ser detingut.

Actualitzat

El jove mort en l'enfrontament entre neonazis i antifeixistes a l'estació de metro de Legazpi tenia 16 anys, era fill únic i vivia al barri de Vallecas amb la seva mare i la seva àvia. Precisament, la mare i l'àvia s'han desplaçat avui a l'Institut Anatòmic Forense per identificar el cadàver.

El Moviment contra la Intolerància ha anunciat que es personarà com a acusació particular en la causa contra el presumpte autor de la mort del jove. El president de l'associació, Esteban Ibarra, ha convidat totes les organitzacions socials, ciutadanes i d'immigrants a constituir un comitè de suport a aquesta acusació, "de manera que sigui el poble de Madrid el que l'exerceixi contra els crims xenòfobs".

Tanmateix, la delegada del govern a Madrid, Soledad Mestre, ha explicat que la marxa no es va prohibir, perquè la petició l'havia formulat un partit legal, Democràcia Nacional. Mestre, a més, ha assenyalat que la mort del jove es va produir "de camí" a la manifestació, i no pas "durant" la marxa, i ha subratllat que no es tracta d'un atac racista, ja que la víctima era espanyola.

D'altra banda, el Consell de la Joventut d'Espanya i el de la Comunitat de Madrid s'han sumat a la crida d'altres entitats que en les últimes hores han sol·licitat a la delegació del govern espanyol a la Comunitat que no autoritzi les manifestacions "clarament violentes, racistes, xenòfobes i antidemocràtiques".

Condemna de Democràcia Nacional

Els convocants de la manifestació, el partit ultradretà Democràcia Nacional, han condemnat la mort del jove i han aclarit que el suposat agressor no està afiliat al partit. El partit ha posat en dubte que l'acusat assistís a la marxa, ja que a l'hora en què es va produir l'agressió els 200 assistents a la manifestació ja eren al punt de sortida.

D'altra banda, es van coneixent més dades sobre el presumpte assassí del jove. Josué E. de la H., de 24 anys, ja s'ha recuperat de les ferides d'arma blanca que el van obligar a ingressar a l'hospital i aquest dilluns ha passat a disposició judicial. L'agressor és militar professional i pertany al regiment Immemorial de l'Exèrcit de Terra des de fa un any, durant el qual no ha mostrat "cap problema de comportament".

Protesta a Barcelona

La mobilització en senyal de protesta per la mort del jove antifeixista a Madrid arriba l'endemà que es fessin concentracions tant a Madrid com a Barcelona. A la Ciutat Comtal, 150 persones es van passejar pel centre de la ciutat amb pancartes antifeixistes. Els manifestants van denunciar els grups d'ideologia neonazi i van reclamar la fi de la impunitat d'aquest tipus d'agressions.

Els joves es van trobar a la plaça Sant Jaume i després van caminar fins a la plaça de Catalunya. A les pancartes s'hi podia llegir: "Ja n'hi ha prou, d'impunitat", "cap agressió sense resposta", "fora nazis" o "plantem cara al feixisme".

Anar al contingut