Mallorca

Homenatge a cinc milicianes catalanes assassinades per les tropes franquistes

Una fotografia i un diari han permès elaborar la seva història

RedaccióActualitzat

Han recuperat la seva identitat i la seva història. Les cinc milicianes catalanes torturades i assassinades el 1936 per les tropes franquistes a Mallorca han estat homenatjades a la platja on hi podria haver la seva fossa comuna. El documental "Milicianes", coproduït per TV3, reconstrueix aquest capítol de la guerra civil oblidat fins ara.

Familiars de les milicianes afusellades a Mallorca van anar aquest dijous a la platja de sa Coma, al llevant de l'illa.

 

 

Teresa Bellera va ser una de les milicianes que van morir en aquest indret l'any 36. La seva familiar Carla Bellera li ha volgut retre homenatge.

"Jo, amb 20 anys, em sentia valenta per anar a Barcelona a estudiar. Ella, amb 20 anys, s'atrevia a desembarcar aquí per lluitar per uns ideals. I te n'adones ara, amb aquesta història, i hi empatitzes molt."

No van poder reembarcar quan les tropes del capità Bayo van decidir retornar.

Tània Balló, codirectora del documental "Milicianes", explica que la seva feina ha consistit a posar les milicianes al lloc que els correspon:

"Trencar una mica amb aquest estigma de moltes dones que van participar activament en la guerra civil i després van ser detingudes, o no, però com a milicianes se les va tractar posteriorment de prostitutes."

 

 

Una fotografia de totes cinc i un diari que va escriure una d'elles, l'única avui encara no identificada, va permetre elaborar la seva història en una investigació que reflecteix el documental "Milicianes".

Ester Capella, consellera de Justícia:

"Moltes de les persones que hi ha a les fosses les podem identificar si compartim la informació."

Van ser violades, torturades i, finalment, afusellades a Manacor. Se'ls ha fet un homenatge. I els governs de la Generalitat i el de les Balears han firmat un conveni per treballar conjuntament en el programa d'identificació genètica.

A finals dels anys noranta, un turista va trobar un crani a la platja de sa Coma. Es calcula que precisament en aquesta platja és on hi ha una de les fosses més grans, encara no oberta. Milers de soldats catalans van ser enterrats a la costa de llevant.

 

 

L'acord preveu que l'any que ve se senyalitzaran les fosses i es faran intervencions per convertir els llocs en espais de memòria, reflexió i divulgació.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut