Seyne-les-Alpes

Hollande, Merkel i Rajoy es comprometen a esbrinar les causes de la catàstrofe

Els tres dirigents han expressat el seu condol als familiars i s'han posat a la seva disposició per acompanyar-los en aquests moments tan durs

RedaccióActualitzat

El president francès, François Hollande, la cancellera alemanys, Angela Merkel, i el president espanyol, Mariano Rajoy, han fet una roda de premsa conjunta des de Seyne-les-Alpes, la localitat més pròxima a la zona on l'avió de Germanwings va tenir l'accident. Tots tres dirigents han transmès el seu condol a familiars i amics de les víctimes i han assegurat que la seva prioritat és recuperar els cossos. "El poble francès està al vostre costat en aquesta dura prova com haestat al costat de tots els països afectats, més de 15, que han tingut passatgers en aquest avió", ha explicat Hollande. 

Mariano Rajoy ha traslladat les condolences del govern espanyol, del president de la Generalitat -que l'ha acompanyat- i de tots els espanyols. Volem assistir els afectats "en tot allò que necessitin". La cancellera Angela Merkel ha explicat que tot està preparat a la zona per acollir als parents i amics de les víctimes que vulguin viatjar-hi. 

Tots tres governants han remarcat que treballaran conjuntament per aclarir les causes del sinistre. "Podeu estar segurs que es coneixeran les circumstàncies d'aquesta catàstrofe. Farem tot el possible per trobar, identificar i lliurar a les famílies de les víctimes els cossos dels seus familiars", ha afirmat el president francès. D'altra banda, Hollande ha informat que s'ha trobat la carcassa de la segona caixa negra i que hi ha homes rastrejant la zona per trobar-la.

Rajoy, Merkel i Hollande han agraït els esforços de totes les persones que estan participant en l'operatiu: bombers, policies, personal militar, psicòlegs i també els ciutadans de les localitats pròximes a la zona de l'accident, que han demostrat la seva sensibilitat i la seva solidaritat.

Els tres han visitat una sala de vetlla habilitada a Seyne-les-Alpes per quan es trobin restes de les víctimes i a on s'ha fet una cerimònia laica. 

Mas i Rajoy arriben a la zona de l'accident

A les dues del migdia, el president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, han arribat junts a Seyne-les-Alpes. En aquesta localitat hi ha el centre de coordinació de l'accident aeri. Allà s'han trobat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, per fer conjuntament una declaració institucional. Tots quatre han saludat els responsables de les forces de seguretat i equips de rescat, que els han aportat les últimes novetats sobre la investigació del sinistre. També s'han trobat amb els familiars de les víctimes que ja són a la població francesa.

Mas i Rajoy han aterrat a Marsella poc abans de les dotze del migdia, per traslladar-se per carretera a Seyne-les-Alpes. L'avió de la Força Aèria Espanyola en què viatjaven ha sortit de Madrid i ha fet escala a l'Aeroport de Barcelona per recollir el president de la Generalitat, Artur Mas

Mas aparca les diferències polítiques amb Rajoy per concentrar-se en les víctimes

Poc abans d'agafar l'avió, a l'aeroport del Prat, Mas ha explicat a "Els matins" de TV3 que "és un gest i un missatge que volem donar des de les màximes autoritats dels diferents països afectats perquè s'entengui fins a quin punt ens mobilitzem tots en suport de totes aquelles persones, que són moltes, que en aquest moment ho estan passant especialment malament". Segons Mas, "es tracta, a l'àmbit públic, de donar-los tot el suport i que la població vegi que, en el màxim nivell d'aquests països, aquesta solidaritat s'expressa amb un sentiment d'afecte i, òbviament, de condol molt sentit".

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha volgut deixar clar, en una entrevista prèvia a la ràdio francesa Europe 1, que les diferències polítiques amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, estan aparcades perquè ara cal "concentrar-se" en la "prioritat absoluta" en aquests moments, que és l'atenció a les famílies de les víctimes de l'avió de Germanwings.

Artur Mas reconeix que les feines de rescat de les restes de l'avió portaran temps: "No serà ràpid, és una situació complexa. Les administracions haurem de mantenir les accions coordinades a les pròximes setmanes". El cap del govern català ha destacat la tasca que fan les autoritats franceses: "Ens consta que estan actuant d'una manera molt correcta i molt positiva. S'hi estan abocant del tot."

Mas ha confirmat que hi ha unes imatges captades a l'embarcament i enlairament a l'aeroport del Prat de l'avió de Germanwings: "Tot el material que estigui disponible per aclarir l'accident estarà a disposició de tothom. Les autoritats espanyoles i catalanes hem de col·laborar amb les franceses perquè s'arribi al punt final d'aquesta investigació."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut