Roma

Hollande i Monti apressen a defensar l'euro

El president de França, François Hollande, i el primer ministre italià, Mario Monti, han fet des de París una crida en defensa de la zona euro en què, tot i afirmar que hi ha hagut "progressos significatius" en les últimes setmanes, han indicat que no hi ha "ni un minut" per perdre.

RedaccióActualitzat
El president de França, François Hollande, i el primer ministre italià, Mario Monti, han fet des de París una nova crida en defensa de la zona euro, en la què tot i afirmar que hi ha hagut "progressos significatius" en les últimes setmanes, han indicat que no hi ha "ni un minut" a perdre.

Així ho han indicat al final d'un dinar de treball d'una hor ai mitja al Palau de l'Elisi. Hollande ha explicat que tots dos han insistit en la seva voluntat de fer-ho "tot" perquè les decisions del Consell Europeu de juny s'apliquin, i perquè l'eurozona "sigui defensada, preservada, consolidada i es pugui treballar per la seva integritat".

El to dels dos dirigents ha estat lleugerament optimista. Hollande ha dit que aquesta cimera i les "declaracions fortes" pronunciades pel president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, i per alguns caps d'Estat, són "senyal que la zona euro vol preservar el que representa, és a dir, una moneda única capaç de donar a Europa coherència i un projecte".

Monti ha dit que coincideix "paraula per paraula" amb les afirmacions d'Hollande i ha estimat que els "bons resultats" de finals de juny són fruit de l'"òptim treball preparatori". Tot i això, ha assenyalat que malgrat el "gradual aclariment de les perspectives d'estabilitat de l'eurozona", els seus integrants no es poden permetre "ni un minut" a perdre, perquè és "vital per a tots i cadascun de nosaltres" aquesta estabilitat, el compliment del que s'ha aprovat i la capacitat de la zona per "contribuir al creixement econòmic i social d'Europa".

En aquesta línia, Monti ha sostingut que França i Itàlia treballaran juntes al respecte, igual que ho havia afirmat minuts abans Hollande, per a qui la qualitat de les relacions bilaterals constitueix un punt "molt important" de cara a la solució de les qüestions dirigides a la consolidació i el reforç de la zona euro.

En un comunicat conjunt, els dos dirigents han insistit que els Estats membres i les institucions europees, "cadascú segons les seves prerrogatives", han de complir igualment amb les seves obligacions. "Les iniciatives per al creixement de l'economia de la UE i per a l'ocupació s'han de concretar més aviat millor", han indicat, afegint que s'ha de trobar "una nova ambició política" per a l'eurozona.

La propera etapa de Monti serà Finlàndia, un dels països més reticents a l'ús del fons de rescat europeu permanent per comprar deute dels països sota pressió, on s'entrevistarà amb el comissari europeu de Política Econòmica i Monetària, Olli Rehn, i amb el primer ministre finlandès, Jyrki Katainen.

El colofó ​​del viatge serà dijous a Madrid, on Monti s'estarà unes hores i on es preveu una trobada amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i una audiència amb el rei Joan Carles I.


Monti: "Itàlia i la resta d'Europa s'acosten al final del túnel"

Poc abans de la reunió amb Hollande, el primer ministre italià, Mario Monti, havia declarat que Itàlia i també la resta d'Europa s'estan acostant al final del túnel de la crisi i que ja es comença a veure la llum. "Estem en un túnel, però hem començat a veure la llum. Itàlia i la resta d'Europa s'estan acostant al final del túnel", ha dit, en concret, en una entrevista a la RAI.

Pel primer ministre italià, la pedra angular de la sortida de la crisi està en l'aplicació, com més aviat millor, de les mesures adoptades per Brussel·les. Així, ha assegurat que seran determinants les mesures aprovades en la cimera del Consell Europeu del 28 i del 29 de juny. I ha afegit: "La clau serà animar a tots perquè s'apliquin sense retards ni marxa enrere les decisions que es van prendre en el Consell d'Europa a finals de juny". Monti ha dit en aquest sentit que ja es veu la disponibilitat de les principals institucions europees i dels governs per posar-se a treballar.

Monti també ha assegurat que "Alemanya continua sent un punt de referència important" i que per als líders europeus "salvar la moneda única s'ha convertit en una espècie de mantra".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut