París

Hollande decreta una jornada de dol nacional i diu que França ha de respondre a l'alçada del "crim que ens ha assetjat"

El president francès afirma que amb l'atac al setmanari satíric "Charlie Hebdo" s'atempta contra la llibertat, la democràcia i la pau

RedaccióActualitzat

El president francès, François Hollande, ha condemnat enèrgicament l'atac terrorista contra el setmanari satíric "Charlie Hebdo", que ha provocat 12 morts i una desena de ferits. El president francès ha afirmat en una compareixença institucional que s'ha atemptat contra la llibertat, la democràcia i la pau, i França ha de respondre a l'alçada del "crim que ens ha assetjat".

Hollande ha decretat per a aquest dijous una jornada de dol nacional. A les 12 del migdia es farà un minut de silenci i hi haurà concentracions davant les institucions públiques. Les banderes, a més, onejaran a mig pal tres dies.

El mandatari francès també ha assegurat que "seguirem defensant en el seu nom el missatge de llibertat" que havien defensat els dibuixants i cronistes de "Charlie Hebdo".

En qualsevol cas, el president ha promès que els agressors seran "jutjats i castigats molt severament". El govern "reaccionarà amb fermesa" perquè "ningú pot pensar que pot actuar a França contra els principis de la República".

Hollande també ha avançat que aquest dijous es reunirà amb els presidents de les dues assembles i amb els caps de les forces representatives per fixar posició comuna i ha augurat: "Tots junts per respondre i guanyarem".

Hollande: "Això és un atac terrorista, no n'hi ha cap dubte"

Al migdia, el president francès s'ha desplaçat a la seu del setmanari satíric "Charlie Hebdo", al bulevard Richard-Lenoir del districte 11 de París, després que se sabés la mort de diverses persones en un tiroteig. En una breu declaració davant dels periodistes, Hollande ha qualificat l'acte de "barbàrie excepcional" i ha assegurat que es tractava d'un atac terrorista.

"Sabíem que estàvem amenaçats com altres països del món perquè som un país de llibertat." "S'acaba de cometre un atac contra un diari, contra periodistes que sempre havien volgut mostrar que podien actuar a França per defensar les seves idees." "Hi havia policies per protegir-los" però "han estat covardament assassinats", ha lamentat el dirigent francès.

François Hollande ha convocat una reunió d'urgència del Consell de Ministres a l'Elisi a les 14.00 amb la finalitat de garantir la protecció de "tots els llocs on podrien produir-se actes semblants". En aquest sentit, el govern ha elevat al màxim el seu nivell d'alerta de seguretat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut