França

Hollande confirma la intervenció militar francesa a Mali

Les tropes franceses s'han unit a les forces governamentals de Mali en la lluita contra els rebels islamistes. Així ho ha anunciat el president francès, François Hollande, que ha confirmat que l'operació militar ja està en marxa i que s'allargarà "el que sigui necessari".

RedaccióActualitzat
Les tropes franceses s'han unit a les forces governamentals de Mali en la lluita contra els rebels islamistes, que les últimes setmanes havien avançat cap al centre i sud del país i s'acostaven a Bamako, la capital. Així ho ha anunciat el president francès, François Hollande, que ha confirmat que l'operació militar ja està en marxa i que s'allargarà "el que sigui necessari". Per la seva banda, el ministre francès d'Afers Exteriors, Laurent Fabius, ha justificat la intervenció assegurant que els islamistes busquen instal·lar a Mali "un estat terrorista".

Segons el president francès, es tracta d'una intervenció indefinida, que es fa dins la legitimitat internacional i en resposta a la petició d'ajuda del president malià.

Els francesos, bàsicament forces aèries, s'han afegit a la contraofensiva de l'exèrcit malià per contenir l'avanç cap al sud dels rebels salafistes. I sembla que ho han aconseguit, segons portaveus militars milians. El president en funcions de Mali, Dioncoundà Traoré ha fet una crida a la mobilització general a l'entorn de l'exèrcit.  També ha decretat l'estat d'emergència. Londres i Berlin donen suport al pas fet pels francesos i anunciat pel president Hollande.

Els combats que enfronten l'exèrcit de Mali, el francès i d'altres països de l'Àfrica Occidental contra els rebels islamistes han causat baixes en tots dos bàndols, segons responsables militars malians. En la contraofensiva en curs es pretén recuperar les últimes poblacions conquerides pels rebels islamistes, com ara Kona, al centre de Mali. Dioncounda Traoré, el president interí del país africà, ha decretat l'estat d'emergència i França ha aconsellat als seus conciutadans que abandonin el país africà. La premsa de París també assegura que avions europeus col·laboren en el contraatac governamental.

L'Elisi es considera autoritzat a intervenir a Mali tant per les resolucions de l'ONU com per la petició en aquest sentit de Traoré, que ahir va demanar formalment ajuda militar a França. En les últimes hores, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides havia demanat el ràpid desplegament de la força internacional de suport a Mali aprovada el mes de desembre passat i que encara no s'ha posat en marxa per problemes logístics. Reunit d'urgència, el Consell ha demanat als països membres el suport al govern de Bamako en tots els fronts.

D'aquesta manera, la comunitat internacional ha començat a actuar per aturar l'avanç dels rebels salafistes de Mali, que ja han superat la frontera imaginària entre el nord i el sud del país que controlen des de mitjans del 2012. L'ofensiva, l'encapçala el grup Ansar al-Din, que té el suport d'Al-Qaeda al Magreb Islàmic (AQMI) i Monoteisme i Jihad a l'Àfrica Occidental (MYAO), grups que el juny passat van aconseguir el control del nord de Mali (una àmplia regió de 850.000 quilòmetres quadrats) i on al mes d'abril els tuaregs del Moviment Nacional d'Alliberament d'Azawad (MNLA) van proclamar un estat independent.

Espanya se solidaritza amb les autoritats de Mali


El govern espanyol ha expressat la seva "solidaritat" amb les autoritats de Mali davant la "inacceptable ofensiva" llançada pels grups islamistes i ha donat suport a la intervenció militar francesa, d'acord amb "la intensitat del desafiament dels grups armats". El Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació ha advertit en un comunicat que l'ofensiva llançada pels grups islamistes que controlen el nord del país "posa en perill la pròpia existència de Mali com a Estat".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut