Holanda

Holanda proposa suprimir el cànon digital per fomentar la creativitat

El govern holandès ha tramès al Parlament una projecte de llei anomenat "Copyright 20@20" que anul·larà el cànon digital tal com s'entén a Espanya. Segons el govern holandès, imposar gravàmens a dispositius electrònics com els reproductors MP3, ordinadors portàtils, gravadores de DVD, memòries USB o les subscripcions d'internet perjudica la creativitat i la innovació. La proposta preveu que les entitats de gestió de drets d'autor siguin més transparents i es conegui amb exactitud com reparteixen els diners recaptats. Els autors continuaran cobrant, però ja no es diferenciarà entre una obra digital i una en suport físic. La llei preveu que es pugui augmentar el preu de l'obra original, quan aquesta no estigui protegida amb programes anticòpia.

Actualitzat
A més a més, el projecte "Copyright 20@20" obre la porta perquè els autors puguin emprendre accions contra els productors o publicistes que no aprofitin tot el potencial del món digital. És a dir, per exemple, si una pel·lícula es grava i el productor decideix deixar-la en un calaix, com passa de vegades, l'autor de l'obra podrà denunciar-lo per no aprofitar les noves tecnologies i deixar que la seva creació quedi en l'oblit, una cosa habitual també a la televisió.

Respecte a les pàgines web que allotgen continguts il·legals, els holandesos donaran primer l'oportunitat al propietari de la pàgina perquè expliqui per què té aquests continguts i si l'autor de l'obra no es mostra conforme amb l'exposició o considera que suposa un perjudici per ell podrà acudir als tribunals perquè sigui un jutge qui decideixi. 

Actualment, 22 dels 27 països de la UE tenen cànon digital i permeten les còpies privades sempre que aquesta compensació es faci servir per pagar als autors. D'altra banda, Irlanda, Anglaterra, Malta, Xipre i Luxemburg no disposen d'aquest sistema ja que es prohibeix la còpia privada.
Anar al contingut