"Ho tornaria a fer", la veu ciutadana a l'especial de l'1 d'octubre

El programa especial "Les veus de l'1-O" és líder d'audiència, amb un 20% de "share" i prop de 400.000 espectadors

RedaccióActualitzat

Ciutadans que van resultar ferits en les càrregues policials de l'1 d'octubre asseguren al programa especial de TV3 "Les Veus de l'1-O" que tornarien a defensar el dret de vot.

El programa va ser líder d'audiència, amb un 20,5% de "share" i 393.000 espectadors. Es va emetre després del documental "1-O", que va obtenir un 13% de "share" després del rècord històric de "Sense ficció", amb un 34,4% de "share".

En l'especial s'han sentit veus de ciutadans que van defensar les urnes, de periodistes i també del sindicat majoritari de la Policia Nacional, que ha culpat els Mossos de passivitat durant l'1 d'octubre i reitera que s'han utilitzat les imatges de les càrregues policials per mobilitzar els ciutadans.

 

Les primeres veus de l'1 d'octubre han estat les dels ferits. Les víctimes d'aquella actuació policial que volia impedir el referèndum. A l'Escola Ramon Llull, de Barcelona, Roger Español va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'una pilota de goma de la policia. Ha pagat un preu molt alt per defensar les urnes, però ho tornaria a fer.

"Sense cap dubte, sí. El dret de vot és un dret fonamental de qualsevol persona."

La resistència pacífica també la va practicar, a Fonollosa, la Magdalena, que va acabar amb el canell trencat. O, a l'Escola Mariola de Lleida, l'Enric, que va tenir una aturada cardíaca en un moment de màxima tensió.

"Vaig caure i em vaig despertar a la Vall d'Hebron. Allà hi havia metges i infermers, i em van salvar la vida. El portaveu del govern espanyol va dir que m'havia salvat la policia. On és la policia, aquí?"

 

La polèmica per l'actuació policial ha marcat un dels punts àlgids del programa, amb Ramón Cosío, portaveu del Sindicat Unificat de Policia, que ha criticat el paper dels Mossos.

"El dispositiu que es dissenya perquè els companys dels Mossos d'Esquadra facin una feina concreta no es compleix. Sense aquesta pota, principal en el dispositiu de la feina dels cossos i forces de seguretat, la situació en què queden els altres dos cossos és molt difícil de gestionar i assumir."

L'èxit d'audiència del documental "1-O" ha portat al plató el seu director, Lluís Arcarazo, que feia aquest resum del significat d'aquell dia.

"Quan entra la policia es vol endur una urna. Hi ha una noia que porta una cua que s'agafa a l'urna. El policia, que va emmascarat, vol prendre-l'hi i per dues vegades ho intenta i no pot. Aquesta imatge, per mi, és l'1 d'octubre. És la història de com no es pot impedir que la gent voti."

 

Un resum molt gràfic del que va ser aquell dia. Un dia que, alhora, té un munt d'arestes que també ha volgut tractar el programa: des de com van arribar les urnes, com es van protegir en alguns casos gairebé inversemblants, els problemes informàtics, el paper de les xarxes socials, les notícies falses i els rumors o com s'ha vist tot plegat des de fora de Catalunya. Moltes veus, de testimonis, experiències personals o reflexions, per entendre millor què va ser l'1 d'octubre.

Es pot recuperar aquí:

I aquí podeu consultar el mapa de la memòria visual de l'1-O amb més de 100 vídeos verificats del que va passar aquell dia històric:

ARXIVAT A:
IndependènciaReferèndum 1-OProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut