Hivern amb pluges excepcionals al Regne Unit

Hivern amb pluges excepcionals al Regne Unit

Hivern amb pluges excepcionals al Regne Unit

Néstor Gómez Actualitzat
El Tàmesi, desbordat a Surrey. (Font: APTN)

El Tàmesi, desbordat a Surrey. (Font: APTN)

Les pluges recollides durant l'hivern al Regne Unit arriben a xifres rècord.

Aquest hivern, des de l'1 de desembre fins al 10 de febrer, és excepcionalment plujós a tot el país. Amb xifres provisionals, la regió del sud-est i sud d'Anglaterra ja ha superat el seu rècord de pluges d'hivern amb dades des del 1910. En aquests dos mesos i mig s'han recollit 439 mm, 2 mm més que l'anterior rècord, establert l'any 1915, amb 437 mm, segons l'Oficina de Meteorologia Britànica.

Per aquestes dates la pluja recollida hauria de situar-se a l'entorn del 80% de la corresponen a l'hivern, en canvi, tots els territoris del Regne Unit ja han superat aquest percentatge i es troben entre els 130 i 160%. El pas continu de pertorbacions amb vents de component sud, a més de les pluges excepcionals fa que, a la vegada, sigui un hivern més càlid del que és normal.

Dos mesos plujosos i sòl saturat d'aigua

El desembre va ser el cinquè mes més humit des del 1910 i el gener, el tercer. En el cas d'Anglaterra i Gal·les, amb dades de pluja des del 1766, són el desembre i gener més plujosos des del 1876, i els segons des de l'inici de la recollida de dades.

Les pluges del febrer han caigut sobre mullat en un terreny que no admet més aigua i on tot el que plou ja no pot ser absorbit pel terra i nega tots els territoris més planers i baixos. Els rius ja no poden encabir tota l'aigua de la pluja ni la de l'escorrentia, i les inundacions envaeixen grans àrees a l'entorn dels rius. El riu Tàmesi es troba en els nivells més alts dels darrers 30 anys i centeners de persones han estat evacuades de les seves cases situades a prop del riu.