Imatge d'arxiu de Hillary Clinton a la seva visita a Vientiane (foto:Reuters)
Imatge d'arxiu de Hillary Clinton a la seva visita a Vientiane (foto:Reuters)
Laos

Històrica visita de Hillary Clinton a Laos

Feia 57 anys que cap secretari d'Estat nord-americà visitava el país asiàtic. Clinton ha centrat la seva visita a tractar temes sobre l'herència de la guerra del Vietnam i un controvertit projecte sobre la construcció d'una presa sobre el riu Mekong.

RedaccióActualitzat
Hillary Clinton es troba a Vientiane, capital del país asiàtic Laos. Aquesta visita és històrica, ja que és la primera visita d'un cap de la diplomàcia dels Estats Units a Laos en 57 anys. L'últim secretari d'Estat nord-americà que va visitar Laos va ser John Foster Dulles el 1955.

El motiu d'aquesta històrica visita està centrat en l'herència de la guerra del Vietnam i en un controvertit projecte sobre la construcció d'una presa sobre el riu Mekong. Clinton es reunirà amb el primer i amb el seu homòleg laosià, que és qui la va convidar quan va visitar Washington el 2010. Aquella visita també es cataloga d'històrica perquè era el primer cop que un alt responsable de Laos visitava els Estats Units des de l'arribada al poder dels comunistes el 1975.

Actualment, els dos països col·laboren en les tasques de cerca i repatriació de restes de militars nord-americans desapareguts durant la guerra. Washington també coopera amb el govern de Laos en la tasca de retirar els artefactes explosius estesos pel país i que encara estan sense detonar. Els Estats Units va bombardejar Laos durant la guerra del Vietnam i els artefactes que encara es troben sense detonar encara afecten els habitants i l'agricultura del país del sud-est asiàtic. Segons els experts, aquestes tasques s'eleven a un cost d'uns 80 milions. L'administració nord-americana destina 5 milions de dòlars l'any per aquestes tasques, però les ONGs pressionen perquè s'incrementi aquesta ajuda.

Durant aquesta visita, s'abordarà també el controvertit projecte de construir una presa sobre el riu Mekong, que les crítiques consideren que tindrà un impacte mediambiental molt negatiu. El govern de Laos, però, ha promès que no emprendrà aquest projecte fins que els problemes mediambientals estiguin solucionats.

La secretària d'Estat nord-americana marxarà després cap a Cambodja per participar en la cimera regional de seguretat de l'ASEAN, l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic.


Anar al contingut