Panamà

Històrica encaixada de mans entre el president dels EUA, Barack Obama, i el de Cuba, Raúl Castro, a la Cimera de les Amèriques

Barack Obama assegura que s'han acabat els dies d'ingerència dels EUA a Llatinoamèrica

RedaccióActualitzat

L'esperada encaixada de mans entre el presidents de Cuba i dels Estats Units s'ha produït aquesta matinada, just abans de començar la cerimònia oficial d'inauguració de la Cimera de les Amèriques, a Panamà.

Una cuidada escenografia ha propiciat l'esperada foto de la reconciliació. Raúl Castro i Barack Obama es trobaven envoltats dels presidents americans i dels representats de la diplomàcia del continent americà. Al costat dels dos mandataris, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que ha actuat com a facilitador de la trobada informal. També eren a prop els presidents de Colòmbia i l'Equador.

Obama i Castro han somrigut i han intercanviant breus paraules de cortesia, a l'espera de la trobada formal prevista per aquest dissabte i que escenificarà el desgel entre els dos països després de mig segle de tenses relacions diplomàtiques i que ha de certificar que la reconciliació és irreversible.

La VII Cimera de les Amèriques, la primera en què Cuba participa, és l'ocasió perquè Obama i Castro exemplifiquin aquesta reconciliació i facilitin les imatges que serviran per tancar cinc dècades d'enfrontaments diplomàtics. Un procés de recuperació de les relacions en què tots dos líders s'hi juguen molt.

El president nord-americà, Barack Obama, ha assegurat que els dies d'ingerència nord-americana a l'Amèrica Llatina són cosa del passat. Una declaració de bones intencions que podria suavitzar el litigi que l'enfronta a la Veneçuela del president Nicolás Maduro.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut