Madrid

Hisenda no veu frau fiscal en les donacions al PP del 2008 perquè es van destinar a activitats del partit

L'Agència Tributària diu al jutge Ruz que considera "acreditat" que els fons de les donacions es van destinar a activitats del partit

Actualitzat

L'Agència Tributària, dependent del Ministeri d'Hisenda, considera que no hi ha frau fiscal en les donacions fetes al PP en l'exercici 2008, ja que estan exemptes de tributació perquè considera "acreditat" que es van destinar a l'objecte principal del partit.

És el que apunta en un document enviat al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que insistentment havia fet aquest requeriment pels 888.000 euros de donacions suposadament irregulars d'aquell any.

Segons l'Agència Tributària, les donacions a entitats sense ànim de lucre, com és el cas d'un partit polític, "sempre" han estat exemptes, i afegeix que l'únic requisit legal per a l'aplicació de l'exempció és que els fons es dediquin a l'objecte principal de l'entitat sense ànim de lucre, és a dir, en aquest cas, al pagament d'actes electorals, obres en immobles del partit, etc. Aquest ús hauria quedat "acreditat" en aquest cas, segons la  seva opinió.

Per això, tant és si aquestes donacions van ser legals com il·legals, perquè s'haurien destinat a l'interès general i estarien exemptes de tributació. L'Agència Tributària posa com a exemple que si un empresari dóna 400.000 euros de diner negre a Càritas i aquesta entitat dóna menjar a 1.000 nens amb això, és a dir, que els destina a la seva finalitat, no es pot considerar que ha comès un delicte fiscal perquè aquesta donació no és un ingrés tributari. I apunta que, si es tractés d'unes donacions il·legals, com a molt es tractaria d'una infracció administrativa.

El jutge Pablo Ruz havia sol·licitat a Hisenda que determinés "l'eventual responsabilitat" que pogués assolir el PP per l'impost de Societats del 2008 -que és l'últim any que no ha preescrit- i per l'IVA en relació a les donacions que va rebre en aquest exercici.
 
L'Agència Tributària ha enviat a Ruz un document amb dues simulacions de liquidació d'aquestes donacions. A la primera, suma com a ingressos 888.000 euros de donacions presumptament irregulars que va rebre el PP el 2008, però no inclou les possibles despeses deduïbles a què podria tenir dret el PP ni tampoc les despeses derivades del funcionament del partit. Totes aquestes dades són d'acord a les notes de l'extresorer del PP Luis Bárcenas i sumarien un import de 1.646.710 euros,. Sota aquesta premisa, estima que l'impost de societats hauria estat de 220.000 euros i, per tant, el PP hauria comès un delicte fiscal.

En la segona simulació, en canvi, els ingressos són els 888.000 euros de les donacions i tampoc es consideren com a deduïbles les despeses detallades a les notes de Bárcenas, però sí les despeses del partit. En aquest cas, la quota de l'impost seria de 25.000 euros i, per tant, per sota dels 120.000 euros que marca la llei com a delite fiscal.

Renyen Ruz per una sol·licitud "exorbitant"

L'Agència Tributària ha aprofitat la nota per renyar el jutge Ruz per la seva petició. Ha dit que es podria considerar una sol·licitud '"exorbitant" per excedir del seu marc legal com a jutge i, per això, hi veu una possible "invasió" de les competències de l'administració pública per l'òrgan judicial.  


 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut