Catalunya és la més endeutada en valors absoluts, però no en relació amb el seu PIB.
Catalunya és la més endeutada en valors absoluts, però no en relació amb el seu PIB.
Madrid

Hisenda diu a Mas-Colell que la retallada és insuficient i proposa apujar els impostos

Nou capítol en la polèmica entre el govern espanyol i el de la Generalitat per la reducció del dèficit. El diari "La Vanguardia" publica una carta enviada pel secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, en què el representant del ministeri adverteix de la importància que la Generalitat redueixi la seva despesa si no vol erosionar la seva pròpia reputació i fer que augmentin les tensions financeres. Ocaña adverteix que la retallada del 10% anunciada pel govern català és insuficient i convida el conseller a apujar els impostos si necessita més ingressos.

Actualitzat
Hisenda ha demanat al govern català que retalli encara més i li suggereix que apugi els impostos, segons una carta feta pública per "La Vanguardia" i que va enviar el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

La missiva sembla recollir una crítica a la gestió del tripartit quan llegim: "No ens podem lamentar ara del que no es va fer abans". El secretari d'estat d'Hisenda insisteix que aquest any el dèficit català s'ha de limitar a l'1,3%.

Al final del text, Ocaña dóna per fet que el govern hi farà cas. Diu: "Quedem a l'espera d'una nova versió del vostre pla que ens permeti encarrilar la situació".

Madrid pressiona

La missiva d'Ocaña va en la línia de les declaracions del vicepresident espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba. Divendres, l'home fort del govern de José Luis Rodríguez Zapatero va donar un ultimàtum a Catalunya perquè compleixi el límit de dèficit. Rubalcaba va assegurar que és un objectiu irrenunciable.

Segons la Generalitat, això significaria duplicar les retallades anunciades fins ara.

Picabaralla nacional

La delicada situació de les finances de la Generalitat, a més, ha fet créixer la tensió entre el govern català i el PSC.

Els socialistes insten el govern de la Generalitat a incloure als pressupostos d'aquest any els 1.450 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya en el fons de competitivitat. El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, està convençut que aquests diners arribaran abans del 31 de desembre. En canvi, el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, ha descartat incloure aquesta xifra als pressupostos perquè, segons diu, no els tenen assegurats.

Per la seva banda, Esquerra Republicana ha reclamat valentia al govern per no pagar a l'Estat fins que no compleixi amb Catalunya.
Anar al contingut