El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu (Reuters)
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Madrid

Hisenda adverteix Mas que ningú finançaria una Catalunya independent i el seu "bo porqueria"

El ministeri de Montoro avisa en un comunicat que si Catalunya no pagués el deute a l'Estat en seria la gran perjudicada

RedaccióActualitzat

Hisenda avisa que Catalunya seria la gran perjudicada si no pagués la seva part del deute de l'Estat. En un comunicat, el ministeri de Cristóbal Montoro diu que si Catalunya no complís la legalitat es convertiria en un país inviable, amb "greus conseqüències econòmiques" per a les empreses. Afegeix que no es podrien assumir polítiques socials com les pensions ni es podrien mantenir els serveis públics fonamentals, i assegura que no es pot començar un procés sobiranista per fundar un estat repudiant el deute.

"Un incompliment de la legalitat vigent, que no convé als catalans, tindria greus conseqüències per a la seva economia, per a les seves empreses i per al sosteniment de les seves polítiques socials, del pagament de les pensions al manteniment dels serveis públics fonamentals."

 

Hisenda s'ha preguntat qui finançarà i a quin preu una Catalunya que en l'actualitat ja té una qualificació creditícia de "bo porqueria" si s'independitza i, a més, anuncia que no pagarà el deute. El Ministeri ha advertit, en aquest sentit, que si sortís d'Espanya els "ponts caurien" i se li acabaria la liquiditat que necessita.

El comunicat arriba després de les declaracions del president Mas en què plantejava la possiblitat de no assumir la part del deute de l'Estat que correspon a Catalunya si no hi ha un acord respecte a la part que li tocaria assumir a una Catalunya independent. Pel ministeri de Montoro, aquestes declaracions "no fan altra cosa que anar contra els interessos de Catalunya", i no perjudiquen financerament l'Estat, que té l'accés garantit als mercats. El ministre assegura que és l'Estat qui sosté financerament Catalunya.

"Catalunya ha aconseguit finançar-se, malgrat tenir tancades les portes dels mercats i els baixos tipus d'interès que paga", gràcies a l'Estat, que sosté financerament "aquesta comunitat des de l'any 2012".

En la mateixa línia, el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, ha reiterat durant la seva compareixença al Senat que Catalunya es finança gràcies a l'estat espanyol, que pot accedir als mercats de capitals perquè desperta "credibilitat i confiança".

"Catalunya ha aconseguit préstecs de l'Estat a tipus zero i això ve a dir que Catalunya a dia d'avui financerament no pot funcionar."

Ferre ha explicat que la situació de Catalunya d'assistència financera no està originada per l'estat espanyol sinó per una qualificació de "bo porqueria".

Hisenda recorda que entre el 2012 i el 2015 ha facilitat 49.927,9 milions d'euros a Catalunya. Pel Ministeri, si no hagués estat pels préstecs concedits per l'Estat, la Generalitat no hauria pogut atendre els venciments de deute que té contrets d'exercicis anteriors, ni finançar el seu dèficit públic, ni sostenir el finançament dels serveis públics, ni s'hauria pogut garantir el pagament de les factures a moltes petites i mitjanes empreses proveïdores de l'administració catalana.

Anar al contingut