Alberto Nadal, secretari d'Estat de Pressupostos, aquest dimarts entrevistat per TV3 a Barcelona
Alberto Nadal, secretari d'Estat de Pressupostos, aquest dimarts entrevistat per TV3 a Barcelona
Barcelona

Hisenda accepta que la Generalitat es quedi l'impost sobre les begudes ensucrades

Ho diu el número 2 de Montoro, Alberto Nadal, que assegura a TV3 que aquest 2017 sí que s'executaran les inversions previstes a Catalunya, a diferència d'anys anteriors

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha acceptat que la Generalitat es quedi l'impost de begudes ensucrades, i ha aparcat el seu propi projecte. Ho ha explicat a TV3 Alberto Nadal, secretari d'Estat de Pressupostos, la mà dreta de Cristóbal Montoro. Nadal, a més, promet que aquest 2017 sí que executaran gran part de l'obra pública compromesa en els pressupostos. Fins ara ha estat l'excepció, no pas la norma.

Aquest dimarts Nadal ha vingut a Barcelona com la cara més amable del govern del PP i amb un missatge clar per als empresaris: aquest any augmentarà el grau d'execució d'obra pública, i els pròxims, les inversions. Això sí, sempre que l'economia es recuperi al ritme previst. Ho ha explicat amb aquestes paraules a la periodista de TV3 Pilar Abril:

"En el futur hem de seguir mantenint la xarxa de protecció social, però hi començarà a haver més recursos per a inversió. I dins d'aquests recursos n'hi haurà prou, no només per a Catalunya, sinó també per a la resta de comunitats autònomes, per fer moltes coses que han quedat pendents durant l'època de crisi."

El pacte amb el PNB aporta estabilitat

Nadal també ha justificat el pacte amb el PNB perquè, ha dit, aporta estabilitat política i econòmica. Un acord que veu compatible amb la millora del finançament de les altres autonomies. Nadal ha assegurat que l'objectiu amb què treballa el govern espanyol és que tinguin prou recursos per garantir l'estat del benestar, que tornin a finançar-se als mercats i que el Fons de Liquiditat Autonòmica, el famós FLA, acabi desapareixent:

"Van ser mesures extraordinàries per a situacions extraordinàries. Això no vol dir que el FLA no duri en el temps, però arribarà un moment en què ja no serà necessari perquè haurem normalitzat la situació de totes les comunitats autònomes."

Impostos especials per finançar les autonomies

I dins de l'autonomia financera, Nadal també ha assegurat que el Ministeri d'Hisenda ara veu bé que tant Catalunya com les altres autonomies es quedin impostos com el de les begudes ensucrades o els mediambientals, però sempre buscant igualar-los arreu:

"Tant els impostos ambientals com els de les begudes ensucrades, que és un impost especial sobre el consum d'un bé no desitjable, com el tabac, crec que és part del que podem parlar entre tots en el sistema de finançament autonòmic. L'ideal seria que tinguéssim els impostos com més harmonitzats millor, que no distorsionin el mercat, però que puguin ser part del finançament de les comunitats autònomes o de les corporacions locals."

 

Anar al contingut