ANÀLISI

Hezbollah respecta el papa

Enllaç a altres textos de l'autor Vicenç Lozano, redactor de la secció d'Internacional de TVC

Vicenç Lozano

Especialista en Itàlia i Vaticà, redactor d'Internacional de TV3

@vicenslozano
Actualitzat


Difícil, molt difícil i complexa ha estat la visita de Benet XVI al Líban. Un viatge de tres dies que ha acabat feliçment però sobre el qual planaven molts dubtes.
Dubtes sobre la conveniència i el moment, dubtes sobre seguretat i amb relació a com fos interpretat pel món musulmà..

Un moment delicat

La greu situació a Síria va fer pensar a més d'un en la suspensió del viatge papal, en unes circumstàncies molt diferents a les del periple que va fer el 1997 Joan Pau II. Però la diplomàcia vaticana (amb el secretari d'Estat Tarsicio Bertone al capdavant) va treballar a fons perquè res influís en un viatge al país del Pròxim Orient on hi ha la majoria de cristians (un 40% dels 4 milions d'habitants).

Per si no n'hi havia prou amb la tensió siriana, durant la visita de Benet XVI va esclatar l'escàndol de la insultant i provocadora pel·lícula sobre la vida sexual del profeta Mahoma. A tots els països islàmics aquesta bomba incendiària va provocar disturbis i morts. Al Líban, només a Trípoli hi va haver aldarulls amb el resultat d'un mort.
Hezbollah (el partit de Déu) va contenir la ira de les masses fins que el pontífex va abandonar el territori libanès. Tot un detall per part del seu líder, Hassan Nasrallah, que ha reaparegut per atiar els seus contra Occident un cop passada la històrica visita papal.
"Benvingut a la pàtria de la resistència "deien les pancartes als barris més salafistes de les ciutats libaneses. Tot un senyal de respecte, però alhora de reivindicació.

Objetiu: matar Benet XVI

Els serveis de seguretat vaticans, en estreta col·laboració amb els libanesos, van aconseguir desarborar alguns intents molt incipients d'organitzar un atemptat contra el papa. De fet, ni tan sols n'han transcendit detalls.
L'operació de vigilància amb milers d'agents de seguretat desplegats, helicòpters i patrulles marines va permetre que el viatge fins ara més complex es fes sense problemes.
No cal dir que tant la CIA nord-americana com el potent Mossad israelià, així com els cacics i líders polítics i religiosos de Hezbollah hi van col·laborar per evitar qualsevol sorpresa.
Les veus i pressions procedents dels comandaments de la seguretat vaticana que aconsellaven posposar el viatge, no van ser escoltades per la diplomàcia de la Santa Seu que, amb discreció, aplom i molta mà esquerra va desplegar tota la seva influència i contactes per evitar qualsevol ensurt.

La interpretació de l'Islam

El missatge de Benet XVI als musulmans pot ser fàcilment mal interpretat pels líders religiosos de l'Islam que no obliden la patinada del papa Ratzinger al començament del seu pontificat.
Del pol·lèmic discurs del 2006 a la universitat de Ratisbona, on va criticar el concepte de "jihad" , fins aquest viatge al Líban, el papa ha reconduït les relacions.
En un país que és un trencaclosques confessional, no va dubtar a saludar l'anomenada Primavera Àrab o a destacar la necessitat de la convivència i el diàleg interreligiós.
Fer l'ullet a un Islam amb diverses sensibilitats, que van de la moderació al fonamentalisme, no és fàcil. La Santa Seu fa equilibris seriosos, conscient que qualsevol espurna pot fer esclatar el polvorí.

El futur de la presència de l'Església catòlica i comunitats cristianes històriques al Pròxim Orient, a l'Àsia o Àfrica, on hi ha hagut violents atacs contra comunitats cristianes i on nombrosos cristians han optat per fugir, està en joc. L'Islam avança i el cristianisme retrocedeix. El moment és delicat i el terreny està abonat per l'enfrontament. El paper de Hezbollah al Líban ha estat impecable. És un motiu d'esperança perquè no s'abandoni el diàleg. Mentre hi ha diàleg la violència passa a un segon pla.
Anar al contingut