Barcelona

Hereu crida a reforçar el govern socialista de Barcelona i Trias planteja un plebiscit pel canvi

El candidat del PSC per Barcelona, Jordi Hereu, s'ha declarat en l'inici de la campanya el successor dels anteriors governs socialistes de Barcelona, però també un alcalde renovador, i en el seu primer acte ha fet una crida als votants a reforçar el govern socialista de la ciutat. El nacionalista Xavier Trias ha presentat les eleccions a Barcelona com un plebiscit entre el canvi i la continuïtat i s'ha declarat partidari que l'AVE passi pel Vallès. El popular Alberto Fernández Díaz ha dit que vol desbancar el tripartit per afrontar els problemes de l'accès al'habitatge, l'immigració i l'inseguretat ciutadana. El candidat d'ERC, Jordi Portabella, creu que els republicans recolliran ara els fruits de la seva feina al govern de la ciutat. La candidata d'ICV, Imma Mayol, s'ha ofert per ser la primera alcaldessa d'una Barcelona sostenible i solidària.

Actualitzat

En el seu primer acte de campanya, el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Hereu, ha fet una crida a la participacio per reforçar el govern socialista a la ciutat. Hereu s'ha declarat continuador dels anteriors governs socialistes que ha tingut la ciutat amb Maragall i Clos, però també ha volgut posar l'accent en la renovació, com indica el lema de la seva campanya: "Nou alcalde, noves idees". El primer secretari del PSC i president de la Generalitat, José Montilla, ha acompanyat Hereu en aquest primer acte de campanya. Sobre el seu programa, el candidat socialista ha remarcat les idees de creativitat i cohesió social, i ha assegurat que els vuit mesos que ha ocupat l'alcaldia són una bona base per renovar la confiança i almenys obtenir els resultats que va fer Joan Clos en les últimes municipals. El candidat socialista ha fet una crida al vot útil d'esquerra i ha demanat el vot expressament als escèptics de la política.

El candidat de CiU, Xavier Trias, ha començat la campanya amb un acte al pavelló de la Nova Icària acompanyat de tota la plana major de CiU, Jordi Pujol, Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida. Trias ha presentat aquestes eleccions a Barcelona com un plebiscit entre el canvi i la continuïtat. Pel candidat nacionalista, si tots els que van votar CiU a la ciutat en les eleccions al Parlament el voten a ell, ara governarà amb 14 regidors. Trias ha explicat que el símbol de la seva campanya és una poma perquè és saludable, entranyable i temptadora.
El candidat nacionalista s’ha declarat partidari que l'AVE passi pel Vallès i preocupat per la tensió social i ha assegurat que si aconsegueix guanyar les eleccions tindrà capacitat per aconseguir un pacte que li permeti governar.

El candidat popular, Alberto Fernández Díaz, ha triat el parc del Poble Nou per començar la campanya perquè assegura que vol aconseguir esgarrapar vots de les àrees on tradicionalment dominen els socialistes. Fernández Díaz ha assegurat que centrarà la campanya en els problemes de la gent, com l’accés a l’habitatge, la inseguretat ciutadana i la immigració il·legal. En aquest sentit, ha defensat el polèmic vídeo del PP de Badalona perquè “expressa l’opinió” de molts ciutadans. Segons ha afirmat, el PP aspira a governar a Barcelona per trencar amb el govern tripartit “del Fòrum” i “el Carmel”.

Jordi Portabella ha donat el tret de sortida a la seva campanya com a candidat d’ERC al Museu d’Història de Catalunya. Portabella ha assegurat que el seu lema, “Treballo per a tu”, expressa que s’han posat a la disposició de la gent invertint els papers d'alguns polítics. Portabella ha dit que el que ha fet ERC a les àrees de govern que ha dirigit li ha de permetre obtenir ara el retorn dels ciutadans, de manera que els republicans es converteixin en la tercera força a Barcelona i a Catalunya.

La candidata d’ICV-EUiA, Imma Mayol, ha assegurat que afronta la campanya amb optimisme i s’ofereix a ser la primera alcaldessa de la ciutat, una alcaldessa que porti Barcelona a ser un municipi “sostenible i solidari”. La candidata d’Iniciativa ha assegurat que si aconsegueix el seu objectiu revocarà els aspectes de l’ordenança del civisme que fan referència a la prostitució i els indigents.

Debat cara a cara

En un debat cara a cara organitzat per "El Periódico de Catalunya", el candidat del PSC per Barcelona, Jordi Hereu, ha criticat amb duresa l’alcaldable de CiU, Xavier Trias, per la "caricatura de la realitat" de la ciutat que, al seu parer, fa el candidat convergent. Trias, per la seva banda, ha acusat els socialistes de "no haver sabut gestionar l'èxit". Pel candidat nacionalista l'actual equip municipal s'ha dedicat a vendre turísticament la "transgressió" i el "vingui a la ciutat i faci vostè el que vulgui". Trias ha aprofitat per denunciar la "submissió" que pateix l'ajuntament de Barcelona respecte als poders públics de Madrid, sobretot "ara que a tot arreu manen els mateixos". Hereu ha replicat que "la seva retòrica de pa sucat amb oli” el commou molt poc, perquè “durant quatre anys es va dedicar a agradar molt al govern més antibarceloní i més autoritari de la democràcia", l'executiu del PP entre el 2000 i el 2004. "És veritat –ha estat la contrarèplica de Trias– que vam donar suport al govern d'Aznar. Però vostè hauria de recordar que va donar suport al govern de González, amb Josep Borrell, que van fer arribar l'AVE a Sevilla i no a Barcelona.

>a i no a Barcelona".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut