Líban

Hariri diu que va ser un "error" acusar Síria de l'assassinat del seu pare

El primer ministre del Líban, Saad Hariri, ha admès que es va equivocar quan va acusar Síria de l'assassinat del seu pare, l'exprimer ministre Rafiq Hariri, que va morir en un atemptat a Beirut el 2005. Les acusacions per part del govern libanès que Damasc havia estat implicat en l'atemptat van modificar de manera substancial les relacions entre els dos països veïns i va portar a la retirada de l'exèrcit sirià del Líban després de trenta anys d'ocupació. En una entrevista en un diari saudita, Hariri ha dit que l'acusació estava motivada per raons polítiques i ha assegurat que ja s'ha retirat.

Actualitzat
El primer ministre libanès, Saad Hariri, en una entrevista al diari àrab internacional "Asharq al-Awsat" ha dit que han fet "una avaluació dels errors comesos amb Síria i que han afectat el poble sirià i les relacions entre els dos països" i que, a partir de la formació del nou govern, ha obert un "capítol nou" en les relacions amb Síria.

Aquest 18 de juliol, Hariri i el president sirià, Bashar al-Assad, van expressar el seu desig a Damasc d'estrènyer la cooperació bilateral i de duplicar els intercanvis comercials entre els dos països en el marc de la normalització entre els dos estats.

La suposada implicació del règim sirià en l'assassinat amb cotxe bomba de Rafiq Hariri al febrer del 2005 va desencadenar una onada de pressions fora i dins del Líban, que va desembocar en la retirada de Síria del país després de gairebé tres dècades de presència.

Està previst que el Tribunal Especial per al Líban, organitzat per l'ONU i encarregat de la investigació d'aquest homicidi, en publiqui els resultats l'últim trimestre d'aquest any.

Al juny passar la situació al Líban es va tornar tensa quan el líder de Hezbollah, Hassan Nasralà, va afirmar que el tribunal de l'ONU acusaria de l'assassinat a militants "indisciplinats" del seu grup i va assegurar que tenia proves que hi implicaven Israel.
Anar al contingut