Un manifestant palestí llança pedres contra les tropes israelianes durant una protesta contra la decisió de Trump de reconèixer Jerusalem com la cap…
Un manifestant palestí llança pedres contra les tropes israelianes durant una protesta contra la decisió de Trump de reconèixer Jerusalem com la capital d'Israel (Reuters)
Jerusalem

Hamas fa una crida als palestins a començar aquest divendres la tercera intifada

La decisió de Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel ha provocat vagues i protestes als territoris palestins, amb enfrontaments amb l'exèrcit d'Israel

RedaccióActualitzat

El reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel per part dels Estats Units ha provocat una allau de protestes internacionals i greus enfrontaments als territoris palestins. Des de Hamas s'ha fet una crida a començar aquest divendres la tercera intifada, la de l'"alliberament de Jerusalem", ha afirmat el cap polític del moviment islamista, Ismail Haniyeh.

Aquest anunci coincideix gairebé amb el 30è aniversari del començament de la primera Intifada, la de "les pedres", que va sorgir en el campament de refugiats de Jabaliya, a Gaza, el 9 de desembre del 1987, i que va acabar el 1993, amb els Acords de Pau d'Oslo. Fa 17 anys hi va haver una segona intifada, l'alçament popular dels palestins de Cisjordània i la Franja de Gaza contra el règim d'Israel.

El líder de Hamas considera la decisió de Donald Trump una declaració de guerra i adverteix que se'n penedirà. El dia abans del començament d'una nova intifada, milers de persones s'han manifestat aquest migdia a Cisjordània. I la vaga general ha tingut un ampli seguiment.

El secretari general de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erekat, ha declarat que la decisió de Trump ha "destruït" la solució dels dos estats, i "desqualifica el paper dels Estats Units en cap procés de pau". Països com ara Egipte, Jordània i Turquia han condemnat el gest nord-americà. Alguns ho han considerat una violació del dret internacional i ho han qualificat de lamentable.

 

 

Crítiques unànimes a la decisió de Trump a tot el món

Jordània, en declaracions del portaveu del govern, ha qualificat el reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel de "violació de les decisions del dret internacional i de la Carta de les Nacions Unides". Tunísia també ha parlat de "violació de les decisions de l'ONU" i "d'atac primordial a l'estatus jurídic" de Jerusalem. I considera que la decisió de Trump portarà "més tensió i representa una provocació per als sentiments dels àrabs i els musulmans".

L'Aràbia Saudita ha lamentat "profundament" la decisió de Trump, que considera que "va contra els drets històrics dels palestins a Jerusalem" i li ha demanat que rectifiqui, perquè "complicarà el conflicte" al Pròxim Orient. El govern iraquià, en un comunicat, també ha demanat a Trump que rectifiqui per evitar "les repercussions perilloses d'aquesta decisió en l'estabilitat de la regió i del món". I també des de l'Iraq, el grup paramilitar xiïta Harakat Hezbollah al-Nujaba, que té el suport de l'Iran, ha dit aquest dijous que "l'estúpida decisió de Trump" serà una "raó legítima per atacar les forces dels Estats Units" desplegades a l'Iraq.

 

 

Des de Turquia, fins no fa gaire soci preferent dels Estats Units, el president Erdogan ha acusat Trump d'"abocar la regió a una espiral de foc", i li ha preguntat "què intenta fer". Rússia diu estar molt preocupada per les pèssimes conseqüències que la decisió de Trump pot tenir per a la regió i adverteix que això dividirà la comunitat internacional.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en canvi, està convençut que el reconeixement nord-americà de Jerusalem com a capital d'Israel anirà seguit pel reconeixement d'altres països. A més, Netanyahu afirma que Trump passarà per sempre a la història de la ciutat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut