Pròxim Orient

Hamas desmenteix Abbas i refusa reconèixer l'estat d'Israel

El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha intervingut davant el plenari de l'Assemblea General de les Nacions Unides, i ho ha fet per assegurar que un futur govern d'unitat nacional palestí reconeixerà l'estat d'Israel com exigeix la comunitat internacional. Hores després, però, Hamas ja el desmentia i es refermava en la negativa de reconèixer Israel, oferint com a alternativa una treva de deu anys. El govern israelià ja ha dit que l'oferta dels islamistes és insuficient.

Actualitzat

"Jo, personalment, no encapçalaré cap govern que reconegui Israel", ha destacat el primer ministre palestí i líder del moviment islàmic Hamas, Ismail Haniye, durant un sermó pronunciat a la mesquita de Beit Lahia, al nord de la franja de Gaza. Amb tot, s'ha mostrat disposat a establir un estat sobirà a Cisjordània, Gaza i Jerusalem Est i a respectar "una treva, no el reconeixement, de l'estat hebreu".

Hores abans, el conseller polític de Haniye havia afirmat que no s'establiria cap govern d'unitat nacional a l'ANP si això implicava el reconeixement d'Israel. Durant aquesta setmana, el líder de Hamas ha reiterat que no reconeixerien Israel però que podrien "treballar amb els acords" de l'Autoritat Nacional Palestina amb Israel "sempre que no contravinguin els interessos del poble palestí".

Un discurs, el de Hamas, a les antípodes del que ha proclamat el president de l'ANP, Mahmud Abbas, a l'Assemblea General de l'ONU, on s'ha compromès a aconseguir que el futur govern palestí d'unitat nacional reconegui l'estat d'Israel, una condició indispensable per avançar en les negociacions amb l'estat jueu. Fa una setmana que tant Abbas com Haniye havien anunciat un acord bàsic per a un govern d'unitat nacional.

Israel ha rebutjat l'anunci de Hamas i la secretària d'Estat nord-americana ha anunciat una gira imminent a la regió. Justament, en aquest mateix escenari, el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha demanat una coalició per la pau al Pròxim Orient. 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut