Lanzarote

Haidar continua la vaga de fam després de rebre la visita del jutge de guàrdia de Lanzarote

L'activista saharaui Aminatou Haidar podrà continuar la seva vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote. El jutge de guàrdia l'ha visitat aquesta nit, després que un metge forense l'ha examinada, i li ha comunicat, segons l'advocada de l'activista, que li permetrà continuar la vaga. I és que Haidar ha demanat al magistrat que respecti la seva voluntat i no l'obligui a ingressar en un hospital. Activistes en favor dels drets humans demanen a la Unió Europea que anul·li la cimera bilateral amb el Marroc que es fa aquest dilluns a Brussel·les.

Actualitzat
L'estat de salut de l'activista saharaui Aminatou Haidar, expulsada del seu país per Rabat, és molt delicat. El seu metge ha denunciat el perill de lesions irreversibles. Per això, aquesta nit el jutge de guàrdia d'Arrecife s'ha presentat amb un metge forense a l'aeroport de Lanzarote per examinar l'activista, que fa tres setmanes que està en vaga de fam.

Al llarg de la matinada, un important dispositiu de policies s'ha desplegat a l'aeroport, en el que semblava un possible trasllat de Haidar cap a l'hospital. Però finalment, no s'ha fet efectiu. Haidar ha demanat al jutge que l'ha visitat que es respecti la seva voluntat, emparant-se en la llei d'autonomia del pacient. Segons l'advocada de l'activista, el magistrat s'ha compromès a fer-ho.

Prèviament, la delegació del govern a les Canàries havia sol·licitat al jutge que adoptés totes les mesures necessàries per garantir la vida de Haidar, entre questes, el seu ingrés a l'hospital.

Cimera precedida de polèmica

Paral·lelament, la plataforma de suport a Aminatou Haidar, que no accepta ser refugiada a l'estat espanyol ni tornar en qualitat de refugiada a casa seva, ha demanat que se suspengui la cimera que han de fer aquest dilluns a Brussel·les la Unió Europea i el Marroc fins que el regne alauita respecti els drets humans.

El cas ja fa tres setmanes que dura i s'ha enquistat. D'una banda, el règim marroquí s'oposa al retorn, i de l'altra, la dona, de 42 anys i amb dos fills, rebutja la regularització de papers que li proposa Madrid. Tot plegat ha servit d'argument per a una nova picabaralla entre el cap del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder popular, Mariano Rajoy.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut