GVC Gaesco informa

GVC Gaesco informa

GVC Gaesco informa

Actualitzat
La volatilitat ha tornat fer acte de presència en la setmana que ja hem deixat enrere. Acomiadem el mes de novembre amb un balanç negatiu en termes de rendibilitat per a les borses. L'índex domèstic Ibex-35 es va endur el fanalet vermell entre els seus homòlegs europeus en signar un retrocés del 14,29%, el seu pitjor mes des de la fallida de Lehman Brothers.

Després d'eliminar de la llista Grècia i Irlanda, els especuladors han centrat el seu punt de mira en Portugal i Espanya. Els atacs es van centrar en la primera part de la setmana, i el sector financer va ser el més perjudicat. Van córrer rumors com ara que la subhasta de bons a Itàlia s'estava col·locant en condicions molt desfavorables, que S&P podria revisar la perspectiva del "rating" de França, etc., que van provocar nerviosisme entre els inversors, que van claudicar venent les seves posicions. Les primes de risc país mesurat en el mercat de CDS van tornar a marcar nivells màxims, cosa que reflectia la por dels inversors.

Dimecres, amb l'arribada del mes de desembre, que és estadísticament favorable per a les borses, es va veure un espectacular replegament de posicions curtes. Els motius d'aquesta retirada van ser, per una banda, els temors que el BCE pogués anunciar dijous una reactivació del seu programa de recompra de deute i, de l'altra, les noves mesures anunciades per sorpresa pel primer ministre Zapatero (privatització d'un 49% d'Aena, un 30% de Loteries, eliminació de l'ajuda extraordinària d'atur, etc.), que van ajudar a rebaixar les tensions del mercat. El llibre beix de la Fed va assenyalar que el procés de recuperació de l'economia nord-americana segueix en marxa, i les borses americanes es van anotar importants alces.

Punt i a part mereix la jornada de dijous, que va estar carregada de notícies importants per al mercat. A mig matí, com si d'un veritable test de confiança es tractés, l'atenció dels inversors se centrava en la col·locació de deute del Tresor Públic. Concretament va aconseguir posar 2.500 milions d'euros a tres anys pagant una rendibilitat del 3,72%, superior al 2,57% de fa un mes però lleugerament inferior a la que estava cotitzant en el mercat secundari. Seguidament, el centre d'atenció es va traslladar al BCE, on el governador Trichet va decidir mantenir els tipus d'interès a l'1%, tal com s'esperava. No obstant això, el missatge del màxim mandatari de l'autoritat econòmica era el que importava als inversors i, encara que en un primer moment va semblar que no va sucumbir a les pressions de diversos governs de l'Eurozona, més tard es va veure una reactivació del seu programa de compra de deute, especialment dels països més necessitats. Mort el gos, morta la ràbia, devia pensar Trichet en anunciar liquiditat il·limitada per al sector financer fins a mitjans del 2011.

La guinda no va poder ser la taxa d'atur dels EUA, coneguda divendres, que ha reflectit un increment al mes de novembre fins al 9,8%. En conclusió, les borses han aguantat el pols als baixistes, reflectint nivells no d'acord amb els seus fonaments.

Xavier Cebrián Menchón
Gestor de Fons d'Inversió de GVC Gaesco Gestión