GVC Gaesco informa

Actualitzat
Gran setmana per als mercats americans, una setmana en què s'han hagut de tenir en compte notícies molt rellevants. D'una banda, el Quantitative Easing 2 (QE2: pla de compra de bons) que va anunciar la FED (el Banc Central americà) dimecres, que ha suposat una injecció de 600.000 milions de dòlars en compres noves, més 300.000 milions en la compra de bons que vencen. És a dir, un total de 900.000 milions. D'altra banda, aquest divendres hem hagut de tenir en compte la dada d'atur mensual americà, una dada sempre molt important, ja que és capaç de provocar violents canvis de direcció en tots els mercats mundials. La xifra ha estat realment bona, amb la creació de 150.000 llocs de treball, i a més s'ha revisat a l'alça la del mes anterior, i el que és fins i tot més important, la mitjana d'hores treballades també puja, anticipant una millora futura de l'ocupació. La tendència del mercat era totalment alcista abans de la dada, i en aquesta ocasió el mercat ha reaccionat positivament deixant les coses més o menys com estaven.

La principal referència americana i mundial, l'índex S&P 500, ha arribat aquesta setmana els màxims de l'any, nivells que no es veien des de l'abril. Des dels mínims que va marcar a finals d'agost, l'índex puja més d'un 17%.
A Europa, en canvi, el signe va per barris. El principal índex alemany, el DAX 30, també ha tingut una gran setmana, mostrant un comportament similar als americans. El DAX ha pujat més d'un 15% des dels mínims de finals d'agost. Les borses del Regne Unit, Holanda i França mostren comportaments similars a l'alemany, en major o menor mesura. En canvi, els mercats de Portugal, Itàlia i el d'Espanya mostren clares pèrdues aquesta setmana i es distancien clarament de la resta.
El motiu d'aquest distanciament no és altre que l'empitjorament, de nou, dels diferencials del deute d'aquests països i dels CDS (assegurances d'impagament del deute). Deuen recordar que a l'abril / maig d'aquest any ja vam tenir un episodi d'aquest tipus centrat a Grècia, que va llastar els mercats perifèrics, inclosa Espanya, d'una manera molt important. En aquesta ocasió el focus sembla Irlanda, però de moment les caigudes no són tan importants com llavors.

Caldrà estar molt atents al nostre Ibex-35. El primer nivell a vigilar en el curt termini són els 10.300 punts. Mentre aquest nivell aguanti no podem descartar que finalment el nostre selectiu acabi per seguir la resta del mercat en les seves pujades. Si ens centrem en el mitjà termini, el nivell clau el fixem en 9.750-9.800 punts. Tancar per sota d'aquest nivell tindria connotacions molt negatives per al nostre mercat, i és molt probable que llavors veiéssim caigudes més importants.

Pel que fa a la resta de mercats, una referència que sol funcionar molt bé és fixar-se en el mínim de la setmana anterior. Mentre no vegem un tancament setmanal per sota del mínim de la setmana anterior, la tendència alcista se seguirà mostrant forta i el més probable serà continuar pujant.

Sergi Sánchez
Gestor de Patrimonis i analista tècnic quantitatiu
GVC Gaesco

Anar al contingut