GVC Gaesco informa

GVC Gaesco informa

GVC Gaesco informa

Actualitzat
En els últims dies és important destacar l'evolució dels factors següents que estan condicionant el comportament dels mercats financers a curt termini:

1. En el mercat de divises s'observa, des de fa unes setmanes, importants tensions entre els principals protagonistes. El que el ministre de Finances brasiler ha denominat "la guerra de les divises" s'està convertint en un culebron que pot comportar greus conseqüències per al comerç mundial si no es gestiona adequadament. En l'epicentre de la "crisi" es troben els tipus de canvi entre el dòlar americà, el yuan xinès, el ien i l'euro. Les tres primeres tracten per tots els mitjans de mantenir un tipus de canvi com més devaluat millor per aconseguir, d'aquesta manera, una major capacitat exportadora, defensar la seva indústria interna de les importacions i estimular el creixement econòmic. L'euro seria la divisa més perjudicada en aquest context, ja que la seva fortalesa i la sobrevaloració que fa a les altres tres poden passar factura a la competitivitat d'una gran part de la indústria exportadora d'Europa. El passat cap de setmana va concloure l'assemblea anual de l'FMI sense consens per solucionar el problema, el mateix director gerent de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, va reconèixer que cal resoldre els desequilibris existents i es necessita una "veritable acció" que es presenta esquiva.

2. Ha començat la temporada de publicació de resultats empresarials del tercer trimestre. Les primeres a fer-ho són les empreses americanes. El mercat espera un increment mitjà respecte al tercer trimestre del 2009 superior al 15%, les expectatives són bones, caldrà vigilar les previsions que facin les empreses per als propers trimestres. De moment, i al tancament d'aquest article cal destacar els resultats d'Intel, Alcoa, Google i J.P. Morgan, totes elles amb una evolució positiva i millor del que s'esperava. Es destaca, sobretot en el cas de les dues primeres, la forta tirada de les vendes a Àsia. A Espanya, es va presentar Banesto, amb una evolució negativa per causa de l'increment de dotacions per cobrir la morositat i les noves exigències del Banc d'Espanya.

3. L'evolució dels indicadors d'activitat econòmica i creixement, i molt especialment de les dades de creació d'ocupació als EUA, són les variables a monitoritzar per avaluar si el creixement econòmic recaurà en els pròxims mesos, un cop finalitzats els efectes positius dels paquets d'estímuls fiscals i monetaris. Davant aquesta possibilitat, la Reserva Federal ja s'ha manifestat a favor d'un nou paquet d'estímuls monetaris i fins i tot de "crear" una certa expectativa d'inflació per combatre el risc de deflació. Aquestes polítiques podrien agreujar la debilitat del dòlar/euro i perjudicar el creixement europeu. Per això, es fa cada vegada més necessària la coordinació de les polítiques monetàries, fiscals i canviàries entre les principals economies.

José Antonio Cortés
Director General de GVC Gaesco Pensiones, SGFP