GVC Gaesco informa

Actualitzat
Els mercats de renda variable, tot i un bon inici del mes d'agost, han saldat la setmana en números vermells després d'un nou intent de trencament alcista des de nivells tècnics importants. Amb un volum de negociació molt tímid propi del període estival, els moviments bruscos en termes de cotització van tornar a la càrrega, especialment en la jornada de dimecres, en què el selectiu va cedir un 3,21%, la caiguda en l'últim mes i mig.

Des d'un punt de vista macroeconòmic, el plat fort de la setmana es va produir el dimarts amb la reunió mensual de la Reserva Federal (Fed) nord-americana. Ben Bernanke, màxim mandatari de l'autoritat monetària, va decidir mantenir inalterada la seva política monetària ultraexpansiva, tal com esperava el mercat, però les seves paraules posteriors sobre la normalització de l'economia nord-americana van sembrar de nou els temors entre la comunitat financera.

En lloc de reduir gradualment les inversions en bons del Tresor i bons hipotecaris coincidint amb el seu venciment, va anunciar que mantindrà les inversions, cosa que deixa de manifest la inquietud de la Fed sobre la feble recuperació econòmica. Aquesta decisió va posar de nou sobre la taula l'argument de molts analistes d'una doble recessió mundial per a la segona meitat d'exercici. El Banc d'Anglaterra va tirar més llenya al foc en revisar a la baixa les seves expectatives de creixement per al present any i, si afegim que la producció industrial a la Xina va créixer al ritme més lent dels últims onze mesos, no és estrany que els inversors més nerviosos responguessin amb vendes en el mercat borsari, movent les seves inversions cap a actius més segurs.

Aquest comportament inversor es pot veure clarament en el VIX (índex de volatilitat del S&P500, utilitzat com a indicador del temor dels inversors), el qual ha repuntat més d'un 15% al llarg de la setmana. D'aquesta manera, a mesura que els mercats de renda variable anaven cedint posicions, els actius "refugi" considerats més segurs repuntaven posicions: la rendibilitat del bo alemany a 10 anys va marcar un nou mínim històric en incrementar fortament la seva demanda, l'or va tornar a recuperar els $1.200 per unça i en el mercat de divises, el dòlar nord-americà, el ien i el franc suís van guanyar terreny davant la moneda europea.

Sota un prisma microeconòmic, els resultats de les empreses continuen sortint forts, amb alguna excepció com els de Cisco, els quals no van agradar als inversors i, per tant, a l'acció. Veurem la propera setmana si els favorables comptes de les empreses són recollits en les seves cotitzacions, sembrant de nou un nou intent de trencament alcista.

Xavier Cebrián Menchón
Gestor de fons d'inversió



Anar al contingut