"El Cafè de la República"

"Gürtel" vol dir "correa" en castellà. Vols saber-ne més?

Fa dies que sentim parlar del "cas Gürtel". El problema, però, és el de sempre. Ens hem quedat amb el nom, i això de Gürtel ja li sona a tothom. Ara bé, el que hi ha darrere aquesta paraula alemanya potser se'ns escapa una mica, tot i que, si fos cert, seria molt gros. Per això, aquesta radiografia sobre tot el que volien saber i mai no es van atrevir a preguntar del "cas Gürtel".

Actualitzat
Nom de l'operació
L'operació contra la trama de corrupció al voltant del PP presumptament encapçalada per Francisco Correa es va conèixer, des de molt aviat, com a "cas Gürtel". Aquest nom no és casual, i va ser una enginyosa tria de Garzón. "Gürtel" vol dir, en alemany, cinturó o corretja. És a dir, "correa", el cognom d'un dels principals encausats, Francisco Correa.

Inici de l'operació
El "cas Gürtel" arrenca el 6 de febrer de 2009, quan la Policia Nacional deté cinc persones en una operació contra la corrupció al voltant del PP. Una trama que també inclouria tràfic d'influències i blanqueig de capitals a localitats com Boadilla del Monte, Majadahonda i Marbella. Quatre dies després, el 10 de febrer del 2009, es dicta una interlocutòria de processament contra un total de 37 persones.

Garzón
Garzón és un personatge polèmic, i la manera com ha portat l'afer Gürtel no n'ha estat una excepció. Així, Garzón va portar la investigació de la trama des del principi, i es va resistir molt a inhibir-se a favor dels tribunals superiors de justícia de Madrid i el País Valencià. Molts el van acusar, llavors, d'afany de protagonisme.

D'altra banda, Garzón va haver d'afrontar un intent de recusació per part del PP, que el va acusar d'actuar per interès i per enemistat manifesta envers aquesta formació. En aquest sentit no hi va ajudar gens que dies abans de l'inici del procés el jutge Garzón s'hagués trobat en una cacera amb l'exministre de Justícia Mariano Fernández Bermejo. Una munteria que, al ministre, li va costar la cartera.

Orange Market i Special Events
Segons les investigacions, la trama de corrupció s'estructuraria en dues fases. Una aniria des del 1996 fins al 2004, etapa que afecta els dos governs Aznar, i seria de caràcter estatal. Durant aquest temps, l'empresa Special Events, de Francisco Correa, hauria acaparat la majoria d'actes del PP, des de mítings fins a campanyes institucionals de governs populars.

En una segona etapa, Francisco Correa hauria quedat en fora de joc amb la nova direcció estatal del PP encapçalada per Mariano Rajoy. Llavors, s'hauria traslladat a València. Des d'allà, Correa hauria aprofitat les bones relacions d'Álvaro Pérez, àlies "El Bigotes", amb gent important del PP valencià, per continuar actuant, ara a través de la societat Orange Market.

A més, la trama afectaria també el PP de Galícia i el d'Andalusia. En el primer cas a través de Special Events, i en el segon a través d'una altra organització anomenda RealGreen.

Principals noms polítics de la trama
Dels polítics del PP afectats pel "cas Gürtel" destaquen, entre altres, el conseller d'Esports de la Comunitat de Madrid, Alberto López Viejo, ja dimitit, o Gerardo Galeote, fins ara eurodiputat i que ja ha caigut de la llista europea dels populars per les eleccions del juny.

També crida l'atenció el nom del senador Luis Bárcenas i el de l'exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda. Un Sepúlveda que, per cert, és el marit d'Ana Mato, l'actual vicesecretària d'Organització del PP, i que va rebre un regal de Francisco Correa en forma de Jaguar.

En tot cas, quan això es va saber, Ana Mato va argumentar que ella no tenia constància que al seu marit li haguessin regalat un cotxe de luxe nou.

Francisco Camps
Per damunt de tota la llista de noms que els acabem d'explicar, però, n'hi ha un altre que és l'autèntica estrella del "cas Gürtel". Francisco Camps, president de la Generalitat Valenciana. De fet, un dels aspectes més cridaners de tota la trama són els vestits de Francisco Camps i la relació d'aquest amb el seu sastre, José Tomás Garcia. Orange Market, o sigui Correa i El Bigotes, haurien pagat fins a 12.783 euros destinats a vestits per a Francisco Camps. A canvi, des de la Generalitat Valenciana s'haurien atorgat adjudicacions a Special Events des del 2005 i fins al 2009 per import d'uns 4 milions d'euros.

I per acabar, un apunt més. L'any 2005 segurament no van veure una obra de teatre anomenada "Las Corsarias". No va ser culpa seva. Només va durar 3 dies en cartell. Tot i això va costar mig milió d'euros. El soci capitalista: El Bigotes, el de les bones relacions amb el PP valencià.

Redacció: "El Cafè de la República"
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut