Amsterdam

Guillem Alexandre ha jurat com a rei d'Holanda en una cerimònia al Parlament

Guillem Alexandre ja s'ha convertit en rei d'Holanda. La reina Beatriu ha abdicat per passar la corona al seu fill Guillem Alexandre, el monarca més jove d'Europa. L'acte ha tingut lloc al Palau Reial d'Amsterdam. Tot seguit, el nou rei ha jurat el càrrec en una cerimònia que s'ha fet al Parlament. Milers de persones celebren la coronació als carrers.

RedaccióActualitzat
Holanda ja té nou monarca, el més jove d'Europa i el primer home que regna al país des de fa més de 120 anys. Guillem Alexandre, de 46 anys, s'ha convertit en rei un cop la seva mare, la reina Beatriu, ha firmat l'abdicació i ha posat fi a 33 anys de regnat. El nou monarca, la seva dona Màxima, ara reina consort, les tres filles i Beatriu, convertida ara en princesa, han sortit al balcó del Palau Reial d'Amsterdam a saludar la multitud, unes 20.000 persones que s'han reunit a la plaça. En un breu discurs, Beatriu d'Orange ha dit: "Avui deixo el lloc a una nova generació. El meu fill assumeix la responsabilitat d'aquesta funció". La reina passa a ser ara princesa dels Països Baixos amb tractament d'altesa reial.

El nou rei dels Països Baixos ha jurat després el càrrec en una cerimònia a l'església Nieuwe Kerk d'Amsterdam, durant una sessió conjunta de les dues cambres del Parlament. "Juro que defensaré i guardaré sempre amb totes les meves forces la independència i la integritat del territori del Regne", ha dit el nou monarca davant dels estats generals i la resta d'autoritats del país, amb el primer ministre, el liberal Mark Rutte, al capdavant. A l'acte també hi han assistit els governadors i els primers ministres d'Aruba, Curaçao i Sint Maarten.

Milers de persones celebren als carrers d'Amsterdam la coronació de Guillem Alexandre. Uns 10.000 policies s'encarreguen de la vigilància.

Els actes van arrencar aquest dilluns amb un sopar de gala al Rijksmuseum ofert per la reina Beatriu als membres de les famílies reials i a convidats, com el president del COI, Jacques Rogge, o l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan. En el seu discurs, Beatriu va assegurar que el seu fill està "ben preparat en tots els aspectes" i que la seva nora, l'argentina Máxima de Zorreguieta, té "un gran cor i uns sentiments purs".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut