Concentració d'ultradreta al voltant del bust de Karl Marx i amb el cartell "Estrangers fora!", aquest dilluns a Chemnitz (Reuters)
Concentració d'ultradreta al voltant del bust de Karl Marx i amb el cartell "Estrangers fora!", aquest dilluns a Chemnitz (Reuters)
Chemnitz

Grups neonazis llancen una "caça a l'estranger" a la ciutat alemanya de Chemnitz

L'espurna ha estat la mort d'un ciutadà alemany presumptament a mans de migrants estrangers

RedaccióActualitzat

La policia alemanya ha impedit aquest dilluns que grups d'ultradreta i moviments antixenòfobs es trobessin als carrers de Chemnitz, a l'estat alemany de Saxònia.

Ha estat el segon dia consecutiu que centenars de neonazis s'han manifestat per la mort d'un ciutadà alemany després d'una baralla amb un grup d'homes d'origen estranger durant una festa popular la matinada de dissabte a diumenge.

 

"Caçar estrangers"

Diumenge, la manifestació va acabar amb aldarulls, ja que entre els concentrats, gairebé un miler, hi havia una cinquantena de neonazis considerats violents per la policia, que van mobilitzar la resta a "caçar estrangers".

L'alcaldessa de la ciutat, Barbara Ludwig, ha admès l'existència de grups d'extrema dreta:

"Sí que existeix l'extrema dreta, que treu el cap de tant en tant. Hi ha una barreja de diferents grups; per exemple, ultres d'equips de futbol com els que van participar en la crida de diumenge."

El ministre de l'Interior de Saxònia, Roland Woeller, ha advertit als grups violents que no els deixaran actuar impunement:

"És important que tant la ciutat de Chemnitz com l'estat de Saxònia mostrem que no permetrem ni als violents ni als anarquistes que campin lliurement pels nostres carrers, i per això aplicarem la llei."

 

Campanya xenòfoba a les xarxes

Woeller ha assegurat que els fets de diumenge van ser promoguts per una campanya a les xarxes socials basada en la "difusió de mentides" que han donat "una nova dimensió a la disposició a la violència".

El govern federal alemany ha considerat molt preocupant la situació, i ha denunciat la "intolerable incitació xenòfoba" que ha encès els ànims a la ciutat.

 

Notícia relacionada: Fills i nets de nazis alemanys descobreixen el seu passat un cop són adults

Davant de Karl Marx

Aquest dilluns, entre 1.000 i 2.000 persones van aplegar-se en la concentració d'ultradeta xenòfoba al costat de l'estàtua de Karl Marx, mentre que els antixenòfobs, un miler, es van situar a l'altra banda del carrer. La policia els feia de separació.

Malgrat això, els grups es van llançar mútuament ampolles i petards, i hi va haver ferits. La policia va detenir un jove sirià i un d'iraquià com a presumptes responsables de la mort del ciutadà alemany.

 

Ciutat de l'antiga RDA

Chemnitz, la tercera ciutat de Saxònia, té uns 250.000 habitants. Es va anomenar Karl-Marx-Stadt durant el període de la República Democràtica Alemanya, l'RDA, i va recuperar el nom un cop es va unir a la República Federal.

A l'estat de Saxònia és on va néixer el moviment xenòfob Pegida, i en les últimes eleccions federals el partit que va obtenir més vots va ser el d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya, molt relacionat amb Pegida.

ARXIVAT A:
RacismeXenofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut