La Pobla de Mafumet

Grups ecologistes demanen una investigació per la columna de fum de la planta de Repsol de Tarragona

Avui, dimarts, s'ha anat recuperant progressivament l'activitat normal de la refineria

Actualitzat

Grups ecologistes han demanat a la fiscalia que investigui les causes de la columna de fum que aquest dilluns s'ha generat a la planta de Repsol, a la Pobla de Mafumet, i també han reclamat un estudi independent dels paràmetres de la qualitat de l'aire. Des de la plataforma Cel Net també han demanat que es facin controls més exhaustius. "És curiós que, en qüestió d'una o dues hores, diguin que no detecten res quan això necessitaria un anàlisi de la qualitat de l'aire en un laboratori", explica Josep Maria Torres, membre de la plataforma Cel Net.

El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) ha presentat una queixa a la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona i a l'Observatori de la Salut i Medi Ambient del Departament de Salut on acusa a l'administració de "ceguesa i parcialitat" a l'hora d'emetre els informes sobre la companyia petroliera, "obviant episodis de greu contaminació". El 112 havia rebut fins aquesta mitjanit 227 trucades relacionades amb aquest incident.

A la planta de Repsol, al Complex Petroquímic del polígon nord de Tarragona, es va efectuar, ahir, dilluns, segons Protecció Civil i la mateixa empresa, una crema controlada d'etilè a les torxes de seguretat de la planta, i això va provocar una gran columna de fum negre visible a 30 quilòmetres. La crema es va fer per cremar l'etilè que s'havia acumulat per una avaria elèctrica que va aturar la planta. Progressivament, dimarts s'ha anat recuperant l'activitat habitual a la planta, i preveuen tornar a la normalitat a última hora de la tarda.

Al llarg de la nit, els veïns s'han queixat dels sorolls que produïen les torxes. "Els vidres trontollaven, tremolava tot" ha explicat una veïna dels Pallaresos. Segons Repsol, el soroll s'ha degut a la producció de vapor per evitar que hi hagi tant fum negre.

El cap de comunicació de Repsol ha explicat que dilluns "no es va activar cap pla, perquè no hi havia cap emergència". En la mateixa línia, la Generalitat ha assegurat que no hi va haver cap afectació per a la salut. Òscar Peris, delegat de la Generalitat a Tarragona, ha reiterat que "tots els paràmetres que es van detectar estaven dins de la normalitat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut