El cap d'explotació d'Ascó I, Jordi Sabartés, a l'esquerra, a la sortida dels jutjats de Gandesa (Foto: ACN)
El cap d'explotació d'Ascó I, Jordi Sabartés, a l'esquerra, a la sortida dels jutjats de Gandesa (Foto: ACN)
Gandesa

Greenpeace exercirà d'acusació particular en el cas de la fuita radioactiva de la nuclear Ascó I del 2007

El grup ecologista Greenpeace ha assumit l'acusació popular en el cas de la fuita de partícules radioactives de la central nuclear d'Ascó, que instrueix el jutjat de Gandesa. Han justificat la seva decisió per garantir "la defensa dels interessos del dret ambiental" i s'han mostrat confiats que el procés serveixi per determinar les responsabilitats en la manca de comunicació de la fuita de partícules radioactives de la planta atòmica fins a cinc mesos després que es produís l'incident. Precisament, el responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha declarat durant més de sis hores com a pèrit de la fiscalia.

Actualitzat
L'advocat de l'entitat, José Manuel Marraco, s'ha mostrat confiat que les proves i els testimonis pertinents permetin depurar responsabilitats sobre l'origen de la fuita i la gestió posterior de la informació en un procés que, segons ha aventurat, serà "llarg".

Els ecologistes reiteren que les actuacions judicials parteixen del fet que "es va produir una fuita, no se'n va donar informació i va existir un risc per a les persones i el medi ambient". Argumenten que si s'hagués produït una fuita haurien d'haver-ho notificat amb la màxima rapidesa possible i haver-ho posat en coneixement públic. També han denunciat que des de novembre del 2007 fins a l'abril del 2008 no es va conèixer l'assumpte.

"Demanem claredat, difusió i saber què va passar", ha afegit el lletrat, que ha volgut recordar que el govern espanyol ja va sancionar administrativament els gestors de la central, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), amb una multa milionària per aquests fets.

El cap d'explotació d'Ascó I es nega a declarar davant la jutge

El cap d'explotació de la central nuclear Ascó I, Jordi Sabartés, s'ha negat a declarar, aquest divendres al matí, davant la jutge de Gandesa que investiga el cas de la fuita de partícules radioactives de la central de l'any 2007.

Sabartés està imputat per quatre presumptes delictes: exposició a radiacions ionitzants, delicte ecològic, delicte contra la seguretat en el treball i falsedat documental. També estan imputats per aquests presumptes delictes l'anterior director de la central, Rafael Gasca, i l'excap de vigilància radiològica de la planta, Francesc González, que ja van comparèixer la setmana passada i es van negar també a declarar.
Anar al contingut