Amsterdam

Greenpeace denuncia que els Estats Units volen forçar un TTIP favorable als lobbies

L'organització ecologista filtra part de l'esborrany del Tractat Transaltlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP), i assegura que el redactat vulnera el principi de precaució de la UE i no respecta el medi ambient

RedaccióActualitzat

Greenpeace Holanda ha publicat aquest dilluns una sèrie de documents sobre les negociacions del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP) amb l'objectiu de proporcionar la "transparència necessària" sobre aquest tractat entre els Estats Units i la Unió Europea i perquè tingui lloc "un debat informat".

Aquest tractat, que es negocia des del juliol del 2013, ha de facilitar les relacions econòmiques entre les dues zones, segons afirmen els partidaris, mentre els contraris asseguren que fomentarà la desregulació dels mercats i donarà massa poder a les grans empreses.

Crítiques de fons

La crítica més contundent que ha fet Greenpeace als textos filtrats del TTIP és que hi queda palès que els lobbies industrials han tingut un "paper privilegiat" en el procés de redacció, privilegi que contrasta amb les restriccions que han tingut els representants polítics. Això implica que el sector empresarial podrà participar directament en la presa de decisions polítiques des de les primeres fases del procés.

Una altra de les crítiques és que el principi de precaució no surt mencionat enlloc. Aquest principi, establert pels tractats de la UE, permet frenar l'ús de substàncies potencialment perilloses. Segons afirma Greenpeace, els termes en què estan redactats els documents impliquen, en la pràctica, la desaparició d'aquest principi perquè s'accepta l'exigència dels EUA de treballar en "un enfoc basat en el risc", cosa que impedirà als legisladors europeus aprovar mesures preventives.

La protecció del medi ambient en general també sortirà afectada amb TTIP perquè no se'n parla en cap lloc dels textos i en canvi es protegeix el comerç de productes molt contaminants, com el petroli procedent de sorra bituminosa. Segons Greenpeace, no hi ha cap referència a l'anomenada "regla d'excepcions generals" establerta per l'Organització Mundial del Comerç (OMC) fa 70 anys, que permet als estats regular el comerç per "protegir als éssers humans, la vida animal i vegetal i la salut" i per "conservar els recursos naturals no renovables". 

Una filtració coneguda ja com a #TTIPLeaks

Segons Greenpeace, que no ha explicat com els ha obtingut, Els documents filtrats, amb un total de 248 pàgines, són 13 capítols consolidats del TTIP, ja donat per bons, a més d'un altre text titulat "Estat tàctic de les negociacions TTIP" amb data de març de 2016. Greenpeace assegura que els documents corresponen a la meitat de l'esborrany del Tractat utilitzat en la ronda número 13 de negociacions, que es va fer a Nova York la setmana passada. També diu que n'han eliminat els elements i característiques que podrien delatar l'origen de la filtració.

Aquests documents fins ara els europarlamentaris només els havien pogut consultar "en una habitació amb fortes mesures de seguretat" i amb una clàusula de confidencialitat que els impedia donar-ne detalls. Greenpeace Espanya ha destacat que és "la primera vegada" que el públic tindrà l'oportunitat de "comparar les posicions" de la UE i els Estats Units sobre aquesta negociació que, segons han dit, "amenaça de tenir importants repercussions per al medi ambient i la vida de gairebé mil milions de ciutadans".

El portaveu de Greenpeace Espanya, Miguel Ángel Soto, ho ha afirmat amb contundència:

"Aquests documents reflecteixen la magnitud i l'abast de l'intent dels Estats Units i la Unió Europea de posar els beneficis empresarials pel davant dels interessos dels ciutadans. Ja és hora que les negociacions es parin i que comenci el debat. Hem d'actuar quan tenim la certesa que la nostra salut i el nostre benestar estan en risc, o hem d'esperar que el mal estigui fet?"

Les denúncies de Greenpeace són "malentesos"

Després de conèixer-se la filtració, la Comissió Europea s'ha afanyat a negar les denúncies que ha fet Greenpeace. La comissària de comerç, Cecilia Malmström, ha assegurat que la Unió Europea no acceptarà "mai" baixar els nivells de protecció als ciutadans i al medi ambient. Malmström ha afirmat que els documents "no tradueixen pas els resultats de les negociacions" i ha lamentat que hi hagi "uns quants malentesos".

En tot cas, els documents també mostren els desacords que hi ha encara entre els negociadors europeus i nord-americans en alguns punts, com ara els cosmètics, entre altres raons perque les empreses europees no poden utilitzar animals per fer estudis de risc de càncer. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut