Atenes

Grècia no pagarà aquest dimarts els 1.600 milions d'euros que deu a l'FMI

Atenes va demanar agrupar el deute pendent i fer un únic pagament de 1.600 milions d'euros el 30 de juny, però segons Reuters i "The Wall Street Journal" l'executiu no pagarà aquesta quantitat

RedaccióActualitzat

El govern grec no farà finalment el pagament del venciment que havia de tornar al Fons Monetari Internacional (FMI) aquest dimarts 30 de juny, segons han confirmat fonts de l'executiu grec a l'agència Reuters i al diari "The Wall Street Journal".

Atenes va informar l'FMI a principis de mes que no li pagaria el venciment de 300 milions d'euros perquè l'agruparia i tornaria tots els pagaments a final de mes. La quantitat tota era de 1.600 milions d'euros, però el govern grec, de moment, no els tornarà.

L'FMI va rebutjar la setmana passada donar més temps a Alexis Tsipras per fer front al seu deute, ja que la política habitual de la institució és que no s'ajornin els pagaments. Si Grècia no paga, entrarà en situació de morositat amb l'FMI.

Atenes ha respost al desafiament amb la convocatòria d'un referèndum el 5 de juliol perquè siguin els grecs qui decideixin si volen o no acceptar la proposta de la troica. El president del Parlament Europeu, el socialista alemany Martin Schulz, i el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, han demanat als grecs que votin "sí" perquè "no és una votació només sobre el programa" de rescat, "sinó que és una votació per quedar-se a l'eurozona o no".

El govern grec ha publicat aquest dilluns el text de la pregunta que farà als ciutadans, demanant-los que decideixin si accepten o no les demandes formulades pels creditors internacionals, a canvi de nous fons que evitin la suspensió de pagaments del deute grec.

A les butlletes es formularà la següent pregunta:

"S'hauria d'acceptar la proposta d'acord presentada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional a l'Eurogrup el 25 de juny del 2015, consistent en dues parts que juntes formen la seva proposta integral?"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut