Atenes

Grècia manté el seu rebuig a la proposta dels creditors, però Tsipras veu un acord "a la vista"

El discurs oficial de la Comissió Europea i de l'Eurogrup a la sortida de la trobada era que la reunió ha estat "constructiva"

RedaccióActualitzat

Moltes hores de reunions, però tot continua igual en la crisi grega. El primer ministre Alexis Tsipras i els presidents de les institucions europees han estat reunits fins a la matinada, però això no ha servit per arribar a cap acord concret. Ara bé, el discurs oficial de la Comissió Europea i de l'Eurogrup a la sortida de la trobada era que la reunió ha estat "constructiva" i que es continua treballant per arribar a un acord entre Atenes i els creditors internacionals que permeti desbloquejar l'ajuda financera que el país necessita.

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, i el primer ministre grec, Alexis Tsipras, han analitzat dues propostes: una del govern grec i una altra dels creditors internacionals: la Comissió Europea, el Fons Monetari International i el Banc Central Europeu. 

El president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, que també s'ha incorporat a la reunió per apropar posicions, ha dit que les converses amb Grècia han estat "bones" i "continuaran d'aquí a uns dies". La delegació grega es resistia a la presècia de Dijsselbloem i per això la seva participació no s'ha confirmat fins l'últim moment. 

Els últims dies s'han intensificat els contactes al més alt nivell per donar l'empenta final a les negociacions, ja que divendres Grècia ha de pagar a l'FMI el següent tram de deute, d'uns 300 milions d'euros, que formen part dels 1.600 milions que ha de tornar a l'organisme internacional aquest mes de juny. Tot i això, Grècia ja ha dit que no pagarà si no veu clar que hi pugui haver acord. 

La Comissió Europea veu en la trobada una oportunitat important per crear les condicions que permetin a l'Eurogrup adoptar un acord definitiu sobre les reformes i les condicions macroeconòmiques i financeres que Atenes ha de complir per tancar l'última revisió del segon rescat grec.

Abans de la trobada, el primer ministre grec ha parlat per telèfon amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande. Segons fonts de l'executiu grec, tots tres han coincidit en la necessitat d'aconseguir una solució immediata a les negociacions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut