Atenes

Grècia es prepara pel referèndum amb la inquietud persistent sobre el sistema bancari

Grècia està dividida davant el referèndum d'aquest diumenge i ha viscut la jornada de reflexió amb una certa calma política

RedaccióActualitzat

Grècia està dividida davant el referèndum d'aquest diumenge i sota la pressió del "corralito". El país està vivint la jornada de reflexió amb una certa calma política, però amb la inquietud persistent sobre el sistema bancari, i amb el ressò encara dels actes multitudinaris de tancament de campanya, tant pel sí com pel no.

Els rumors es disparen en situacions com aquesta. Ja siguin infundats com no. Aquest divendres va començar a córrer el rumor que el sistema bancari grec trauria un 30% dels dipòsits dels particulars. Això ha fet que les cues a les entitats bancàries s'hagin incrementat i que els responsables del sistema bancari hagin hagut de desmentir-ho públicament.

El panorama s'ha complicat considerablement. Els caixers automàtics no subministren bitllets de 20 euros, només de 50. La benzina s'ha de pagar en efectiu i alguns medicaments han desaparegut de les farmàcies.

Davant l'enrariment de la situació, unes 500.000 persones ja han abandonat Atenes perquè no podien viure en una ciutat on els preus són encara molt cars.

Varufakis es defensa

Varufakis, en una entrevista que publica avui el diari "El Mundo", assegura que el que està fent Europa amb Grècia és terrorisme. També diu que Brussel·les no es pot permetre que Grècia s'estavelli, i que, si guanya el no, Tsipras disposarà d'una bona arma per aconseguir negociar un acord millor.

França parla d'un referèndum sense sinceritat democràtica

El ministre francès d'Economia, Emmanuel Macron, ha reiterat la idea del seu govern que el referèndum convocat aquest diumenge per l'Executiu d'Alexis Tsipras és legítim, però que hi ha una manca de "sinceritat democràtica" en el moment i en la qüestió plantejada:

"Quan un és demòcrata a fons, cal anar al fons de la sinceritat democràtica, que consisteix a explicar els problemes en la seva complexitat, fins i tot a la seva pròpia població"

Els socialistes europeus demanen als grecs que no girin l'esquena a Europa

El president del Partit Socialista Europeu, Serguei Stanishev, ha demanat als grecs que "no girin l'esquena a Europa", en votar en el referèndum que aquest diumenge es celebra a Grècia sobre les condicions i reformes que els creditors internacionals demanen al país.
Regling espera "resultat positiu" de referèndum perquè segueixin les reformes.

Klaus Regling espera un "resultat positiu"

El president del Fons Europeu d'Estabilitat Financera, Klaus Regling, ha afirmat que espera un "resultat positiu" del referèndum que Grècia celebra aquest diumenge, perquè el país ha de seguir aplicant les "reformes necessàries":

"Hi ha molta incertesa ara sobre el futur de Grècia. Vull que Grècia sigui part de l'eurozona i, per tant, espero un resultat positiu en aquest difícil procés".

Manifestació a Santander a favor de Grècia

Unes 300 persones s'han manifestat per protestar pel "austericidi" contra Grècia per part de la troica a la qual, a més, han acusat d'estar "forçant" als ciutadans d'aquest país a votar "sí" en el referèndum sobre el rescat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut