Atenes

Grècia entra en la pròrroga del "corralito" amb els bancs amb l'aigua més fins al coll

El país es desperta un altre dia amb els bancs tancats, la Borsa d'Atenes tancada i amb cues davant dels caixers automàtics

RedaccióActualitzat

Grècia ha entrat en una primera pròrroga del "corralito" imposat ara fa nou dies per evitar una fuga massiva de capitals, però ara amb l'aigua més fins al coll després que el Banc Central Europeu ha decidit no augmentar la liquiditat als bancs grecs i ha demanat més garanties. Segons l'agència econòmica Bloomberg, als bancs grecs els quedarien dos dies de liquiditat i si no arriba una solució de Brussel·les o de Frankfurt, dimecres a la nit s'acabarien els bitllets a Grècia.

Així, doncs, Grècia s'ha despertat un altre dia amb els bancs tancats, la Borsa d'Atenes tancada i amb cues davant dels caixers automàtics, on les retirades d'efectiu estan limitades a 60 euros al dia, tot i que ja ahir no quedaven bitllets de 20 euros i la majoria de caixers dispensen només 50 euros. Així,doncs, un dia més continuen les cues de persones davant dels caixers.

Aquesta mitjanit s'ha publicat el decret llei que substitueix el que va entrar en vigor la setmana passada, que inclou les mateixes restriccions sobre els bancs, que ja estan a punt del col·lapse. És a dir, a banda de les limitacions de la retirada d'efectiu, es manté la prohibició de qualsevol transacció de diners a l'estranger excepte els pagaments per a les importacions de productes de primera necessitat.

En canvi, les transaccions electròniques a l'interior del país es mantenen il·limitades, així com la retirada de diners als caixers amb targetes de bancs a l'estranger.

Fins dijous, a més, els pensionistes que només tenen la cartilla i ja hagin retirat la totalitat dels 120 euros que se'ls va permetre la setmana passada no podran retirar més diners de les sucursals. Sí que ho podran fer els que no ho hagin fet.

El "corralito" s'ha ampliat fins dijous, l'endemà que el consell de govern del BCE torni a reunir-se per abordar la qüestió.

Els bancs grecs podrien quedar-se sense diners aquest dijous

La situació ha fet que fonts financeres hagin alertat que els bancs del país podrien quedar-se sense diners aquest dijous si el govern de Syriza no arriba a un acord amb els creditors per solucionar els problemes de liquiditat.

La massiva afluència dels grecs, sobretot la setmana passada, als caixers per retirar a poc a poc els seus estalvis ha augmentat el risc que les màquines es quedin sense bitllets, la qual cosa portaria el país a una situació inèdita. L'agència Reuters cita una font que coneix el sistema financer grec que explica que alguns caixers ja s'han quedat sense diners.

"Trobar efectiu serà un problema real als caixers a partir d'aquest dimecres", apunta aquesta font, que afegeix que "el límit de 60 euros diaris ha prolongat la vida dels caixers, però les coses seran molt més difícils".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut