Atenes

Grècia canvia el seu equip negociador i aparta Varufakis després de les crítiques

RedaccióActualitzat

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha decidit canviar el seu equip negociador amb la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional -l'anomenada "troica"- i retirar de la primera línia el ministre de Finances, Iannis Varufakis. Aquest gest de Tsipras és una resposta a les crítiques unànimes que Varufakis va rebre dels socis europeus a la reunió informal de l'Eurogrup a Riga, divendres passat.

Els ministres d'Economia de l'eurozona es van mostrar molestos amb Varufakis per la falta d'avenços en les negociacions sobre el pla de reformes que Atenes ha de presentar perquè es desbloquegi un tram d'ajuda urgent del rescat i van reclamar accelerar les converses i millorar el format negociador.

Tot i que, formalment, el ministre de Finances grec seguirà com a responsable de supervisar el nou equip negociador del seu país, Alexis Tsipras ha nomenat el número dos del ministeri d'Afers Estrangers, Euclid Tsakalotos, coordinador del grup, fet que la premsa grega interpreta com una marginació del titular de Finances.

Un altre moviment considerat com una pèrdua de poder de Varufakis és la substitució del seu secretari general, Nikos Theocharakis, com a representant de Grècia davant de l'anomenat "grup de Brussel·les", nom amb el qual s'ha rebatejat la troica. En el seu lloc ha estat nomenat George Chouliarakis, considerat pròxim al vicepresident, Iannis Dragasakis.

L'Executiu comunitari ha eludit valorar en públic els canvis a l'equip negociador grec i s'ha limitat a assenyalar que "l'important és que qui negociï tingui el mandat per fer-ho". Després de la reunió de Riga, "hi ha hagut contactes intensos durant el cap de setmana i les negociacions continuen aquest dilluns" i seguiran "en els pròxims dies", ha dit la portaveu d'Assumptes Econòmics, Annika Breidhardt, que ha confirmat que aquest dilluns estava prevista una teleconferència del "grup de Brussel·les".

El mateix Varufakis ha reconegut el seu aïllament a l'Eurogrup al seu compte de Twitter aquest diumenge, amb una cita del president nord-americà Franklin D. Roosevelt del 1936: "Són unànimes en el seu odi cap a mi; i jo celebro el seu odi". "Una cita pròxima al meu cor (i a la meva realitat) aquests dies", afegia Varufakis.

Malgrat aquest canvi en la comissió negociadora, de moment no hi ha perspectives que es convoqui l'Eurogrup de manera urgent abans de la pròxima reunió formal, prevista per l'11 de maig, a pesar dels creixents problemes de liquiditat del govern grec.

La borsa d'Atenes es dispara

La borsa d'Atenes s'ha disparat més d'un 4,3% després que s'ha fet pública la notícia que Varufakis era apartat de les negociacions amb la troica. Aquest increment és el més important des de l'11 de març passat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut