Grècia

Grècia apujarà l'IVA i els impostos sobre el tabac i l'alcohol per reduir el dèficit

El primer ministre de Grècia, el socialista Iorgos Papandreu, s'ha reunit amb els agents socials per anticipar els detalls de l'ampli paquet d'austeritat amb què pretén iniciar el sanejament dels comptes públics del país. El pla d'estalvi, que tindrà per ara una durada de tres anys, comprèn fortes retallades dels sous dels funcionaris i la congelació salarial en el sector privat. A més, preveu tornar a apujar l'IVA entre 2 i 4 punts percentuals, de manera que podria arribar al 25%, i augmentar els impostos sobre el tabac, l'alcohol i les gasolines, entre altres.

Actualitzat
Papandreu té dos fronts oberts: l'internacional, que li ha de proporcionar l'ajuda financera que necessita Grècia, i l'intern, sobretot el sindical, que s'oposa al pla d'ajust que exigeix tant el Fons Monetari Internacional com Alemanya, i que ja ha fet convocar una vaga general per al proper dimecres.  "L'economia es troba a la vora de l'abisme a causa dels governs anteriors", va justificar Papandreu davant els representants de la patronal i els sindicats, segons va informar el canal estatal NET.

El pla d'estalvi, que tindrà per ara una durada de tres anys, comprèn fortes retallades dels sous dels funcionaris, així com la supressió de dues pagues extres, alhora que inclou la congelació salarial en el sector privat i en les pensions. A més, el govern preveu l'augment addicional de diversos impostos, com l'IVA, que ja va apujar dos punts al març, fins al 21%, i encara ho podria fer entre 2 i 4 punts més, així com incrementar la càrrega impositiva sobre el tabac, l'alcohol i la gasolina. També es congelarà la contractació en el sector públic, amb excepció de l'ensenyament, sanitat i defensa, que compta amb un pressupost del 6% del PIB.

Una font governamental ha explicat que l'objectiu d'aquest nou programa d'estalvi és reduir el dèficit actual del 13,6% el 2009 fins al 2,9% del PIB el 2013. Atenes es troba a un pas de tancar les negociacions amb la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i l'FMI perquè Grècia pugui rebre ajudes internacionals de fins a 135.000 milions d'euros en els pròxims tres anys.

L'optimisme sobre una ràpida activació del paquet d'ajuda ha disparat aquest dijous la borsa d'Atenes més d'un 7%, mentre que la prima de risc del deute sobirà grec es va moure a la baixa, a menys de 600 punts bàsics i a un tipus per sota del 10%, després de superar ahir els 800 punts bàsics.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut