El primer ministre grec, Andonis Samaràs, i altres parlamentaris aplaudeixen després de la votació. (Foto: Reuters)
El primer ministre grec, Andonis Samaràs, i altres parlamentaris aplaudeixen després de la votació. (Foto: Reuters)
Atenes

Grècia aprova els pressupostos per al 2013 amb una retallada de 9.500 milions d'euros

Uns 15.000 grecs han protestat en dues manifestacions paral·leles, que han culminat a la plaça Syntagma. El Parlament ha aprovat, amb una ajustada majoria, els comptes que permetran al país rebre un nou paquet d'ajudes de 31.500 milions d'euros.

Actualitzat
El govern grec ha aprovat els estrictes pressupostos per al 2013 que suposen una retallada de 9.500 milions d'euros. Són uns pressupostos pactats amb la troica, és a dir, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional, per poder rebre un nou paquet d'ajudes de 31.500 milions d'euros que permeti a Grècia fer front als seus pagaments.

Els comptes es van aprovar amb una ajustada majoria al Parlament grec, perquè alguns diputats dels partits que formen part de la coalició de govern no hi van donar suport. El ministre d'Economia, doncs, assistirà aquest dilluns a la reunió de ministres de Finances de la zona euro amb els deures fets.

Els comptes comportaran un increment dels impostos, més retallades de sous i pensions, i aprimen novament les partides per a la sanitat i les prestacions socials. En concret, s'abaixaran un 15% les pensions i es retallaran 1.200 milions dels salaris públics. Mentrestant, s'espera fer créixer la recaptació a través de l'increment d'alguns impostos i taxes.

Milers de persones es van manifestar a la capital grega, Atenes, per protestar contra els rigorosos pressupostos per al 2013. L'executiu els ha aprovat sense tenir en compte la voluntat del poble grec. Segons la policia, la manifestació contra les retallades ha reunit unes 15.000 persones en dues manifestacions paral·leles, que han culminat a la plaça Syntagma.

Tot i les protestes, els comptes de l'Estat per a l'any que ve han tirat endavant sense problemes, amb el suport dels partits que formen la coalició governant: els conservadors de Nova Democràcia i les formacions de centreesquerra Pasok i Dinar.

Després d'aprovar aquestes retallades i les noves mesures d'austeritat votades dimecres, el govern que dirigeix ​​el conservador Andonis Samaràs pretén exigir a la reunió de l'Eurogrup el desemborsament d'un nou tram d'ajuda financera per valor de 31.500 milions d'euros.
Anar al contingut