Atenes

Grècia ajorna els pagaments a l'FMI fins a finals de juny per la falta d'acord amb els creditors

L'últim país a acollir-se a aquesta ajornament dels pagaments va ser Zàmbia, als anys 80

RedaccióActualitzat

El govern grec havia de pagar aquest divendres al Fons Monetari Internacional (FMI) els 300 milions d'euros corresponents al següent tram de l'ajuda que l'organisme internacional li havia concedit. Però, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha decidit que no farà aquest pagament sinó que l'agruparà amb la resta de diners pendents -1.600 milions d'euros- i els abonarà el dia 30 de juny.

Les normes de l'FMI permeten unificar el deute, però excloent-hi els interessos, que han de pagar-se a temps. Això es fa per "fer front a les dificultats administratives de fer múltiples pagaments en un termini de temps curt, ha explicat el portaveu de l'organisme. L'últim país a acollir-se a aquesta possibilitat va ser Zàmbia als anys 80.

La decisió d'Atenes es produeix després del fracàs de les negociacions maratonianes que Tsipras ha mantingut amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. L'objectiu era desbloquejar l'últim tram de 7.200 milions del rescat a Grècia.

La propera ronda de contactes s'ha ajornat fins la setmana que ve per la decisió d'Alexis Tsipras de comparèixer davant del Parlament hel·lè per explicar l'estat de les converses.

Hores abans de l'anunci, el primer ministre grec expressava el seu posicionament a través de Twitter.

La directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, havia remarcat la "flexibilitat" de la proposta dels creditors internacionals per solucionar la crisi grega perquè "té en compte la situació política i social". A criteri de Lagarde, la proposta està dissenyada per "suavitzar l'ajustament" necessari a l'economia del país.

Lagarde va viatjar dilluns a Berlín per assistir a una reunió dels creditors internacionals, organitzada per la cancellera Angela Merkel. També hi van participar el president francès, François Hollande, el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, i Jean-Claude Juncker.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut